Η στατιστική προσέγγιση του Final Four

Γράφει ο Μάριος Περδικάρης

Είναι προφανές ότι ο Ολυμπιακός υπερέχει στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες της φετινής αγωνιστικής περιόδου μεταξύ των τεσσάρων μονομάχων του Final Four. Πάμε όμως να δούμε μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία που αφορούν και την ομάδα μας, την Νίκη Λευκάδας.

Η λευκαδίτικη ομάδα είναι η πιο εύστοχη ομάδα στις βολές και κάνει τα λιγότερα λάθη φέτος, μετά από 19 αγωνιστικές στην Α1!

ΒΟΛΕΣ: ΝΙΚΗ (74%), ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (71%), ΠΡΩΤΕΑΣ (67%), ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (72%)

ΛΑΘΗ: ΝΙΚΗ (270), ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (367), ΠΡΩΤΕΑΣ (316), ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (277)

Στα τρίποντα δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές, όμως στα σουτ δύο πόντων η Νίκη είναι η χειρότερη από τις τέσσερις ομάδες του Final Four.

ΔΙΠΟΝΤΑ: ΝΙΚΗ (40%), ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (42%), ΠΡΩΤΕΑΣ (49%), ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (55%)

Σε ατομικό επίπεδο από τη Νίκη Λευκάδας, όλες οι αθλήτριες έχουν από μια-δύο στατιστικές κατηγορίες που είναι αρκετά ψηλά, σίγουρα όμως η Δήμητρα Τελίδου φιγουράρει στην 7η θέση των ασίστ τη φετινή χρονιά (73 συνολικά – 3,8 ανά αγώνα) και η Ίλαν Μπράουν στη 11η θέση συνολικά των ριμπάουντ και αν δεν έλειπε από κάποια παιχνίδια θα ήταν πολύ πιο ψηλά (κατά μέσο όρο είναι 5η με 11,1 ριμπάουντ ανά αγώνα).

Από τον αντίπαλό μας την Παρασκευή φυσικά το βαρόμετρο είναι η Χίλι. Η ύψους 1.88 σέντερ του Πανιωνίου είναι με διαφορά η καλύτερη αθλήτρια των «κυανέρυθρων». Είναι όμως και η 2η σε λάθη στην Α1 λόγω των πολλών προσπαθειών που παίρνει. Η Σκρμπά του Πρωτέα Βούλας είναι 1η με διαφορά στα ριμπάουντ και σίγουρα από αυτήν κυρίως και τις Νικολοπούλου και Σπυριδοπούλου εξαρτάται αν ο Πρωτέας θα μπορέσει να κοντράρει τον Ολυμπιακό. Οι νταμπλούχες είναι μια ομάδα απίστευτα πλήρης, με την Όλγα Χατζηνικολάου να είναι 1η με διαφορά στις ασίστ, και με τις Κάιζερ, Τζόνσον και Καλτσίδου να βάζουν με άνεση πόντους κοντά στο καλάθι.

Τέλος θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στους προπονητές. Δύο εξ αυτών εξαιρετικά έμπειροι (Δάγλας, Καπογιάννη), λιγότερο έμπειρος ο Τσίκληρας του Πανιωνίου αλλά με τον μπαρουτοκαπνισμένο Γιαννουλάκη δίπλα του και σχετικά άπειρος ο Νίκος Δουβίτσας που με αυτή τη διοργάνωση όμως καθιερώνεται στην ελίτ των Ελλήνων προπονητών, κατά την άποψή μου.

Μια δική μου ευχή για το τέλος: Ας κερδίσει ο καλύτερος! Όμως από όλη αυτή τη διαδικασία ας βοηθήσει ο Θεός να προσελκύσουμε ένα ακόμα ταλαντούχο Λευκαδιτάκι να πιάσει την «πορτοκαλί θεά»!

Share This Post

Δείτε περισσότερα...

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Α΄ ΕΠΣ Π-Λ| Παρελθόν ο Πετσίνης από τον Απόλλων Πάργας

Η διοίκηση του Απόλλωνα Πάργας ανακοίνωσε την κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας με τον προπονητή Γιώργο Πετσίνη. Αναλυτικά: Ο Απόλλων Πάργας ανακοινώνει την κοινή συναινέσει