Το αφιέρωμα του Man2Man στη Νίκη Λευκάδας

Διαβάστε το αφιέρωμα που έκανε η Νότα Μουστάκα, για τη Νίκη Λευκάδας, στο μπασκετικό  περιοδικό M2M, που βγαίνει μαζί με τη Livespor κάθε Τρίτη. Δηλώσεις της Προέδρου, κ. Αγνής Κρητικού, του προπονητή Νίκου Δουβίτσα, του τιμ μάνατζερ Κώστα Φραγκούλη, καθώς και της Αντιγόνης Χαιριστανίδου.

Σε κάθε επαρχιακή πόλη ο κόσμος προσπαθεί να στηρίζει τα σωματεία του και τα βοηθάει με ό,τι μπορεί. Τι γίνεται, όμως, όταν βρεθούν τα κατάλληλα άτομα στο συμβούλιο, που να μπορούν να διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο την ομάδα και να προσπαθούν μόνιμα για το παραπάνω; Τότε, η αγάπη του κόσμου θα είναι τεράστια και θα γίνει το μεγαλύτερο «όπλο» για να κάνει… θαύματα.

 

Η Νίκη Λευκάδας μετρά τη δεύτερη χρονιά της στην Α1 Γυναικών, ούσα η μοναδική ομάδα από επαρχία που να παίζει στην πρώτη κατηγορία. Καθώς βρεθήκαμε με την πρόεδρο του σωματείου, Αγνή Κρητικού και τον team manager της ομάδας, Κώστα Φραγκούλη, είδαμε δύο απλούς ανθρώπους. Μιλώντας στη συνέχεια μαζί τους, καταλάβαμε από πρώτο χέρι, πως ό,τι επετεύχθη από τη γυναικεία ομάδα μπάσκετ ενός νησιού μόλις 25.000 κατοίκων, είναι καθαρά… οικογενειακή υπόθεση.

 

«Η κόρη μου ήταν μπασκετμπολίστρια στον Πανελλήνιο και όταν επέστρεψε στη Λευκάδα μου είπε να κάνουμε ομάδα μπάσκετ. Έτσι, φτιάξαμε την ομάδα με κοπέλες που έπαιζαν στη Δόξα και με 5-6 άτομα από το συμβούλιο. Όλοι αφιλοκερδώς, επειδή το αγαπούσαμε. Ο ένας βοηθούσε τον άλλο και κάποια στιγμή βγήκαμε πρώτες στο τοπικό. Για να κατέβουμε στην Αθήνα να παίξουμε στα μπαράζ για την Α2, ταξιδέψαμε με τα αμάξια μας, σαν να πηγαίνουμε… εκδρομή», εξήγησε η Αγνή Κρητικού.

Με μεγάλο τους όπλο, τη βοήθεια των Λευκαδιτών οι άνθρωποι της Νίκης Λευκάδας, κατάφεραν βήμα-βήμα να φτάσουν ολοένα και ψηλότερα. «Αρχικά, ήμασταν ίδιο σωματείο με τη Δόξα Λευκάδας. Όμως, ουσιαστικά ήμασταν ένα… άτυπο συμβούλιο. Κουμάντο έκανε το συμβούλιο της ομάδας ανδρών και έπεφτε το μεγαλύτερο βάρος στην ανδρική ομάδα, η οποία και έπαιρνε αποκλειστικά τις χορηγίες. Έτσι, αποφασίσαμε να χωριστούμε και να φτιάξουμε τη Νίκη. Είχαμε προβλήματα στη μεταφορά των δελτίων από τις ακαδημίες. Δεν μας τα έδιναν. Όμως, με τη βοήθεια του τότε προέδρου της Δόξας και νυν βουλευτή, Θανάση Καββαδά, καταφέραμε να τα πάρουμε», συνεχίζει η πρόεδρος της Νίκης Λευκάδας.

14483794_982214255224221_658961692_n
«Μόνοι μας όλα. Καμία βοήθεια από την ομοσπονδία»

Βήμα βήμα και με ταπεινές κινήσεις, η γυναικεία ομάδα μπάσκετ της Λευκάδας, ολοένα και γιγαντώθηκε, ανεβαίνοντας ένα-ένα τα σκαλιά της επιτυχίας, με αποκορύφωμα τη σεζόν 2014-15, που προκρίθηκε αήττητη στην Α1. Πώς συνέβη αυτό;
«Το νησί αγαπάει πολύ το μπάσκετ και γενικότερα τον αθλητισμό. Στηρίζει τα σωματεία του. Είδαν την προσπάθειά μας και γίναμε όλοι μια οικογένεια. Μας βοηθούν πάρα πολύ με χορηγίες και διαφημίσεις από πάρα πολλά μαγαζιά. Το γήπεδο είναι γεμάτο με ταμπέλες από διαφημίσεις. Και εμείς κάνουμε διάφορες συναυλίες, διοργανώνουμε εκδηλώσεις, λαχειοφόρους. Ο κόσμος έρχεται στο γήπεδο και βοηθάει και με τα εισιτήρια», εξήγησε ο Κώστας Φραγκούλης, ενώ η κ. Κρητικού συμπλήρωσε: «Θεωρώ, πως είμαστε η ομάδα που έχει τον περισσότερο κόσμο στο γήπεδο, συγκριτικά με τις υπόλοιπες της Α1 Γυναικών. Φυσικά, μας βοηθάει και ο δήμος, όσο μπορεί, αλλά από την ομοσπονδία δεν έχουμε πάρει ποτέ και τίποτα. Ό,τι έχουμε κάνει, μόνοι μας».
Μετάβαση στην Α1 και νέες δυσκολίες

 

«Όταν ήρθαμε Α1 ήμασταν αήττητες, όμως σαφώς έπρεπε να γίνουν ακόμη περισσότερες προσθήκες από αυτές που είχαμε κάνει, καθώς το επίπεδο ήταν διαφορετικό. Είναι δύσκολα, έχουμε και τα… κόντρα σφυρίγματα. Δεν μας θέλουν γιατί είμαστε από την επαρχία και είναι μεγαλύτερο το κόστος», εξήγησε η Αγνή Κρητικού, ενώ ο Κώστας Φραγκούλης υπογράμμισε: «Και για εμάς τα έξοδα μετακίνησης είναι μεγάλα. Κι έχουμε πρόβλημα, όταν για παράδειγμα θέλουμε σε ένα κενό του πρωταθλήματος να κάνουμε ένα φιλικό, για να μείνουν σε φόρμα οι παίκτριες. Γιατί ή θα πρέπει να χαλάσουμε χρήματα για να πάμε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη ή θα πρέπει να καλύψουμε τα έξοδα της ομάδας που θα ζητήσουμε να έρθει».
Δυσκολία, επίσης, αντιμετωπίζουν στο να φέρουν παίκτριες, όχι τόσο γιατί πρέπει να παρέχουν διαμονή και φαγητό και έναν ικανοποιητικό μισθό, αλλά γιατί και εκείνες προτιμούν ομάδες από την πρωτεύουσα ή τη Θεσσαλονίκη, παρά τη Λευκάδα: «Εμείς εδώ φροντίζουμε να παρέχουμε τα πάντα. Όμως, συχνά οι παίκτριες προτιμούν ομάδες από την πρωτεύουσα , με λιγότερα χρηματα».
Οι ακαδημίες

 

«Στόχος μας είναι να φέρουμε ακόμη περισσότερο κόσμο κοντά στο μπάσκετ. Το αγαπάμε αυτό που κάνουμε και ο κόσμος που μας στηρίζει, το αγαπά επίσης. Φαίνεται και από τις ακαδημίες, οι οποίες πλέον έχουν γύρω στα 80 παιδάκια που έρχονται, στις οποίες προπονούν ο προπονητής της μεγάλης ομάδας, Νίκος Δουβίτσας, η παίκτριά της, η οποία είναι και γυμνάστρια και έχει ειδικότητα μπάσκετ, Μαντώ Ψυχογιού και, τώρα, έχουμε και τον Ιωσήφ Κοΐδη», εξήγησε ο team manager της ομάδας.

 

Στόχος μας να διατηρηθεί το ντόπιο στοιχείο

 

«Σημαντικό παράγοντα για να ανέβει η ομάδα στην Α1 έπαιξε το ντόπιο στοιχείο, μαζί με τις πολλές προσθήκες που κάναμε, όσο ήμασταν στην Α2. Ευτυχώς, είχαμε τη βοήθεια του κόσμου, η οποία μετουσιώθηκε σε χορηγίες και οι παίκτριες που ήρθαν από άλλες περιοχές, μας εμπιστεύτηκαν. Η Λευκάδα είναι στην Α1 λόγω των οικονομικών πόρων που υπάρχουν στο νησί», εξήγησε ο άνθρωπος που οδήγησε την ομάδα στην πρώτη κατηγορία, Νίκος Δουβίτσας.
%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf15

 

Όσον αφορά στους μακροπρόθεσμους στόχους της ομάδας, ο τεχνικός της Νίκης Λευκάδας μας είπε: «Βασιζόμαστε στις ακαδημίες, στις οποίες κάνουμε πολύ καλή δουλειά και έχουμε ολοένα και μεγαλύτερη προσέλευση. Ωστόσο, οι κοπέλες από τη Λευκάδα, όταν τελειώνουν το Λύκειο φεύγουν από το νησί για να σπουδάσουν. Εμείς θέλουμε και ελπίζουμε, τα ταλέντα που είχαμε στις ακαδημίες να επιστρέψουν μόλις τελειώσουν τις σπουδές τους και να ενσωματωθούν στην ομάδα, ώστε να είναι έντονο το ντόπιο στοιχείο σε αυτή».

 

«Είδα ότι ετοιμαζόταν κάτι καλό και ήρθα στη Λευκάδα»

dscn1284Η Αντιγόνη Χαιριστανίδου αγωνίζεται για τρίτη χρονιά στη Λευκάδα και μας εξήγησε πώς πείστηκε να ζητήσει να πάει με απόσπαση στο νησί, καθώς είναι αστυνομικός, να υπογράψει στη Νίκη, αφήνοντας τον Φιλαθλητικό: «Είπα ναι στην πρόταση που μου έγινε από τη Νίκη, παρά το γεγονός πως αγωνιζόμουν στον Φιλαθλητικό που είχε ήδη ανέβει στην Α1, ενώ η Λευκάδα ήταν ακόμη στην Α2. Αυτό, γιατί είδα πως πάει να γίνει κάτι καλό στην ομάδα. Είδα ότι ως σωματείο ήταν υγιές και διακρίνεται ο επαγγελματισμός του, ενώ είχε και μεγάλη στήριξη από τον κόσμο. Είδα ότι υπήρχε οργάνωση και ότι είχαν ως στόχο να ανέβη ομάδα κατηγορία. Κατάφερα να γίνει η απόσπαση και, ευτυχώς, δικαιώθηκα για τον ερχομό μου στη Νίκη».

 

Share This Post

Δείτε περισσότερα...

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

Δελτίο Τύπου ΑΓΑ Εύαθλος Λευκάδας-Νυδριού(Photos)

ο ΔΣ του σωματείου συγχαίρει τον Διεθνή Εκπαιδευτή Ταεκβοντο Καββαδία Ευστάθιο για ακόμα  ένα πτυχίο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού αυτήν την φορά στο ΚΙΚ ΜΠΟΞ. 

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

Σε Πασχαλινό τουρνουά βόλεϊ στη Πρέβεζα οι U-16 & U-18 των Ελπίδων

Συνεχίζονται οι δραστηριότητες του ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΥ Γ Σ ΠΡΕΒΕΖΑΣ με τη διοργάνωση τουρνουά ακαδημιών αλλά και φιλικών αγώνων των αναπτυξιακών τμημάτων. Τη Κυριακή των Βαΐων 28/4/24