Τηλυκράτης| Ο Φάνης Γκέκας στο campion.gr εφ΄ όλης της ύλης

Ο Φάνης Γκέκας αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους και πιo χαρισματικούς επιθετικούς στην Ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου!

 

Αγωνίστηκε σε 6 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία, Τουρκία, Ελβετία, Αγγλία) και όλοι έχουν να λένε για τις ικανότητες και την δεινότητά του στο σκοράρισμα. Μάλιστα στην φημισμένη Μπουντεσλίγκα, ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα του Κόσμου, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ το 2007, αφήνοντας πίσω του ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης, όπως ο Ρόι Μακάι, ο Μίροσλαβ Κλόζε και ο Μάριο Γκόμεζ και πρώτος σκόρερ της Λεβερκούζεν το 2008. Δύο επιδόσεις που έκαναν τον τεράστιο Ρούντι Φέλερ να μιλήσει για τον ίδιο με τα πιό κολακευτικά λόγια. Το 2007 συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη ενδεκάδα του πρωταθλήματος.
Κατά σειρά αγωνίστηκε σε ΑΕΛ, Καλλιθέα, Παναθηναϊκό, Μπόχουμ, Λεβερκούζεν, Πόρτσμουθ (επιλογή του Τόνι Άνταμς), Χέρτα, Άιντραχτ, Σάμσουνσπορ, Λεβάντε, Ακχισάρ, Κόνιασπορ, Εσκισεχίρ, Σιόν και Σίβασπορ. Μάλιστα στην γειτονική Τουρκία αγαπήθηκε όσο λίγοι ξένοι ποδοσφαιριστές και με την ομάδα της Σαμψούντας πέτυχε χατ-τρικ απέναντι στην Φενέρμπαχτσέ.
Επίσης αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σκόρερ στην Ιστορία της Εθνικής Ελλάδος και πρώτος σκόρερ των Προκριματικών Ευρώπης για το Μουντιάλ 2010. Με το Εθνόσημο αγωνίστηκε σε 2 Μουντιάλ, 2 Euro και 1 Κύπελλο Συνομοσπονδιών!
Πλέον ασχολείται με την προπονητική. Ξεκίνησε από τον Παναιγιάλειο, συνέχισε στην Ακχισάρ και πλέον κάθεται στον πάγκο του Τηλυκράτη Λευκάδας στην Σούπερ Λιγκ 2.
Μαζί του μιλήσαμε για την σπουδαία καριέρα του ως ποδοσφαιριστής, για την Εθνική ομάδα, για τον Φατίχ Τερίμ και για την εμπειρία του στην ομάδα της Λευκάδας.
Φάνη με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Τηλυκράτη Λευκάδας, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην προπονητική σου καριέρα. Μίλησέ μου γι’ αυτό.
Ναι είναι ένα καινούριο κεφάλαιο στην καριέρα μου, πρώτη φορά τόσο επαγγελματικό όσο πρέπει να είναι σε αυτές τις ομάδες που έχω δουλέψει. Είναι ένα πολύ καλό βήμα για μένα και νομίζω ότι υπάρχουν πολύ καλές συνθήκες έτσι ώστε να δουλεύεις σε μια τέτοια ομάδα.
 
Οι συνθήκες εργασίας στην ομάδα πως είναι;
Νομίζω ότι υπάρχουν πάρα πολύ καλές συνθήκες. Πρώτα από όλα είναι μια υγιής ομάδα, χωρίς οικονομικά προβλήματα. Πάνω από όλα υπάρχουν άνθρωποι που αγαπάνε την ομάδα και το κάνουν, να το πω από χόμπι για να ασχοληθούνε με την ομάδα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τα γήπεδα, υπάρχει το βοηθητικό που είναι ιδιόκτητο και για μένα είναι ότι καλύτερο να δουλεύεις σε μια τέτοια ομάδα.
 
Με το θέμα του γηπέδου τί γίνεται;
Με αυτό το θέμα δεν ξέρουμε τι γίνεται ακριβώς, έχουμε μπερδευτεί και εμείς οι ίδιοι. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν τέτοια προβλήματα ώστε να διακόπτεται ο αγώνας ή να γίνεται αλλού. Αυτά είναι αρμοδιότητες άλλων και νομίζω ότι πρέπει να λυθεί αυτό το θέμα γιατί ταλαιπωρείται η ομάδα και ταλαιπωρούν και εμάς. Δεν ξέρω που αποσκοπούν.
 
Η Λευκάδα σου αρέσει; Έχεις προσαρμοστεί εδώ;
Είναι μια πολύ ωραία πόλη, είναι ένα πολύ ωραίο νησί. Βέβαια από εκεί και πέρα δεν ήρθαμε εδώ για να κάνουμε διακοπές, ήρθαμε για να δουλέψουμε και όλα αυτά προσαρμόζονται στον τρόπο που θέλω να δουλέψω εγώ.
 
Ποιοί είναι οι στόχοι σας φέτος;
Οι στόχοι μας φέτος είναι πρώτα από όλα να αποφύγουμε την τελευταία θέση και να μπούμε στα πλέι-άουτ και από εκεί και πέρα να παλέψουμε για την σωτηρία που θα είναι μεγάλη επιτυχία.
 
Στην Ισπανία με την φανέλα της Λεβάντε
Έχεις αγωνιστεί σε συνολικά 6 διαφορετικές χώρες. Σε ποιά ομάδα και σε ποιά χώρα θεωρείς ότι πέρασες την καλύτερη περίοδο της καριέρας σου;
Δεν θα πω ομάδα, θα πω χώρες. Στην Τουρκία και στην Γερμανία πέρασα πάρα πολύ όμορφα και νομίζω ότι έκανα ένα τελείως διαφορετικό πρωτάθλημα. Στην Γερμανία πήγα 27 χρονών και έφυγα 32 και στην Τουρκία πήγα 32 και έφυγα 37. Ήταν δύο ξεχωριστές εμπειρίες, αλλά ήταν και οι δύο πολύ καλές.
 
Στην Τουρκία με τις φανέλες των Ακχισάρ, Κόνιασπορ, Εσκισεχίρ και Σίβασπορ
Μίλησέ μου για το Τουρκικό πρωτάθλημα. Για τις διαφορές που έχει με το Ελληνικό και για τις συνθήκες εκεί.
Οπωσδήποτε υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις Τουρκικές και τις Ελληνικές ομάδες. Πρώτα από όλα μέχρι και Β Εθνική υπάρχει ο νόμος από την Τουρκική ομοσπονδία ότι θα υπάρχει καινούριο γήπεδο και θα υπάρχει καινούριο προπονητικό. Έτσι όλες οι ομάδες που υπάρχουν έχουν δικό τους προπονητικό κέντρο και δικό τους γήπεδο. Νομίζω ότι πάμε σε άλλο επίπεδο σε σχέση με εμάς. Δεύτερο, είναι σημαντικό ο κόσμος. Στην Β Εθνική εκεί βλέπουμε γήπεδα που έχουν 40 και 50 χιλιάδες κόσμο, κάτι που δεν θα το δούμε ποτέ εδώ ακόμη και σε ομάδα Σούπερ Λιγκ. Στην ογκότητα που υπάρχει εκεί στο θέμα των χρημάτων, οι ομάδες έχουν πολύ μεγάλη βοήθεια από την ομοσπονδία και από τα τηλεοπτικά. Αυτό δίνει ώθηση στις ομάδες να κάνουν μεγάλες μεταγραφές και βλέπουμε ότι εκεί πάνε πολύ μεγάλοι παίκτες.
Τι είναι ο Φατίχ Τερίμ για το Τουρκικό ποδόσφαιρο;
Εκεί ο Φατίχ Τερίμ είναι ο θεός του ποδοσφαίρου και ο θεός της Τουρκίας, σε ποδοσφαιρικά πλαίσια. Είναι ένα μεγάλο όνομα, πολύ σεβαστό σε ολόκληρη την Τουρκία και όχι μόνο και έχει καταφέρει πάρα πολύ μεγάλα πράγματα.
 
Θα πετύχει στον Παναθηναϊκό;
Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο θα τον αφήσουν να δουλέψει. Είπαμε είναι ένα πολύ μεγάλο όνομα, είναι τελείως διαφορετική η νοοτροπία στην Ελλάδα. Αν μπει σε αυτή τη νοοτροπία και κάνει αυτά που πρέπει να κάνει, νομίζω ότι μπορεί να πετύχει.
 
Στην Γερμανία με τις φανέλες των Μπόχουμ (και το βραβείο του πρώτου σκόρερ στο πρωτάθλημα), Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Χέρτα Βερολίνου και Λεβερκούζεν
 
Στην Γερμανία έχεις παίξει σε Λεβερκούζεν, Μπόχουμ, Άιντραχτ και Χέρτα. Παρακολουθείς αυτές τις ομάδες;
Παρακολουθώ γενικά το Γερμανικό ποδόσφαιρο γιατί μου αρέσει. Ίσα ίσα ενδιαφέρομαι και για τις ομάδες στις οποίες αγωνίστηκα και παρακολουθώ πάρα πολύ. Αλλά νομίζω ότι φέτος είναι μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά για τη Λεβερκούζεν και έτσι όπως πάει νομίζω ότι θα πάρει και το πρωτάθλημα. Έχει και εξαιρετικό προπονητή.
Τι συνέχεια θα έχει ο Τσάμπι Αλόνσο;
Αυτό είναι άλλο κεφάλαιο, ειδκά αν πάρει και το πρωτάθλημα δεν νομίζω ότι θα μπορεί να τον κρατήσει η Λεβερκούζεν, ή οποιαδήποτε ομάδα της Γερμανίας. Νομίζω ότι αυτό θα είναι και το επόμενο σκαλί για να γυρίσει στην Αγγλία και την αγαπημένη του ομάδα.
Με την φανέλα της Αγγλικής Πόρτσμουθ
Στην Αγγλία έστω και για μικρό χρονικό διάστημα φόρεσες την φανέλα της Πόρτσμουθ. Πως ήταν αυτή η εμπειρία;
Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία για μένα. Μου άρεσε πάρα πολύ το Αγγλικό ποδόσφαιρο και ο τρόπος που παίζουν. Βέβαια το κεφάλαιο Πόρτσμουθ για μένα δεν ήταν κάτι που χάρηκα, αλλά συμβαίνουν κι αυτά. Δεν ήταν ατυχής επιλογή. Άλλαξαν κάποια πράγματα από την στιγμή που πήγα, αλλά ήταν πολύ ωραία εμπειρία.
Έχεις πάει με την Εθνική Ελλάδος σε 2 Μουντιάλ, 2 Euro και 1 Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Πως ένιωθες όταν φορούσες το εθνόσημο;
Ο κάθε ποδοσφαιριστής που φοράει το εθνόσημο είναι χαρούμενος πρώτα από όλα γιατί είναι σε αυτή την ομάδα και κατά δεύτερον αν παίξεις στην Εθνική γεμίζεις σαν άνθρωπος. Πέρασα τα 10 καλύτερα χρόνια μου στην Εθνική, “γέμισα” και πέτυχα πάρα πολλά πράγματα.
 
Πιστεύεις ότι η Εθνική μπορεί να προκριθεί στο Euro;
Νομίζω ότι βρίσκεται στο σωστό σημείο αυτή τη στιγμή, στον σωστό δρόμο. Αν είναι οι παίκτες σοβαροί και προσηλωμένοι σε αυτό που έχουν βάλει στόχο, τότε είναι εφικτό να δούμε ξανά την Εθνική στο Euro.
 
Με την φανέλα της Εθνικής

 

Μία πρόβλεψη για το Ελληνικό πρωτάθλημα;
Έτσι όπως είναι παρακολουθούμε ένα ωραίο πρωτάθλημα ως τώρα. Θα το διεκδικήσουν τέσσερις ομάδες ως το τέλος. Εύχομαι να πάει ως το τέλος αυτό και να μη βλέπουμε πάλι να φεύγουν οι οπαδοί από τα γήπεδα γιατί δεν είναι ωραίο να φεύγουν και να παίζουν ντέρμπι π.χ. Ολυμπιακός-ΑΕΚ και να μην υπάρχει στο γήπεδο κανένας οπαδός. Είναι λυπηρό αυτό. Εύχομαι να συνεχιστεί όπως είναι το πρωτάθλημα και να το κατακτήσει όποιος είναι καλύτερος.
 
Με την φανέλα του Παναθηναϊκού
Εσένα προσωπικά, εκτός από το οικονομικό, το ποδόσφαιρο τι άλλο σου έχει προσφέρει;
Πρώτα από όλα πολλές εμπειρίες, γέμισα ποδοσφαιρικές εμπειρίες. Αυτό με βοηθάει τώρα στην προπονητική μου καριέρα. Πήρα πολλές διαφορετικές κουλτούρες από όλες τις χώρες που έπαιξα, δηλαδή Αγγλία, Ισπανία, Τουρκία, Γερμανία, Ελβετία. Πολύ διαφορετικές κουλτούρες. Αυτά που έζησα και αυτά που πήρα, αν τα δώσω στους ποδοσφαιριστές και στις ομάδες που θα πάω, θα είναι κέρδος για μένα.
Ποιό “μοντέλο” ομάδας στον τρόπο που δουλεύει, θα ήθελες να εφαρμόσεις στις ομάδες που προπονείς;
Δεν θα πω ομάδες. Θα πω το Γερμανικό μοντέλο που για μένα είναι το πιό καλό που έχω παίξει αυτή τη στιγμή. Επιθετικό ποδόσφαιρο, φουλ πίεση και 90 λεπτά πρέσινγκ αν γίνεται.
 
Στην Ελβετία με την φανέλα της Σιόν
 

Share This Post

Δείτε περισσότερα...