Αυγενάκης : «Το κρίνω δύσκολο να ξεκινήσουν αλλά πρωταθλήματα»

Την απαισιοδοξία του για την έναρξη κι άλλων πρωταθλημάτων, πλην Super League και Basket League, εξέφρασε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Διαβάστε τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του υφυπουργού Αθλητισμού στον αθλητικό ραδιόφωνο σταθμό ΕΡΑ Σπορ…

 

➺ Για την επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων:

«Το βόλεϊ το στηρίζουμε. Άκουσα με προσοχή τις παρατηρήσεις της Λίγκας, της Ομοσπονδίας, των αθλητών και των αθλητριών. Έχω επιχειρηματολογήσει στους λοιμωξιολόγους, αλλά όλα κινούνται με τις υποδείξεις τους, διότι σε έναν τέτοιο “πόλεμο” δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ότι κρίνει. Στην παρούσα φάση το κρίνω δύσκολο, όμως από τη μεριά μου υπάρχει επιμονή με επιχειρήματα στους αρμοδίους. Δεν θα ξεπεράσουμε, όμως τους ειδικούς. Ο καθένας στο γήπεδό του.»

➺ Για την πρόθεση να δημιουργηθούν συνθήκες για αυτόνομη πρόσβαση των φιλάθλων ΑμεΑ στα γήπεδα:

«Είναι υποχρέωση σε κάθε αθλητική εγκατάσταση να το έχει προβλέψει. Είναι αυτονόητο, αλλά στη χώρα μας οι περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις δεν έχουν άδειες, λειτουργούν με προσωρινές κι αυτό είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που προσπαθούμε να λύσουμε.

Καταγράφουμε όλα τα δεδομένα των αθλητικών υποδομών στην πλατφόρμα “Πέλοπας”, που δημιουργήσαμε διότι δεν υπήρχε συνολική καταγραφή της εικόνας σε όλη τη χώρα και έχουμε μπροστά μας το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα διεκδικήσουμε χρήματα με τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού για τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων, ώστε να απαντήσουμε στα αυτονόητα που δεν έχουν γίνει.»

➺ Για την Ολιστική Μελέτη των FIFA – UEFA:

«Χρειάζεται να γίνει συμφωνία κυρίων και μια ξεκάθαρη προσπάθεια από όλες τις πλευρές, ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, ειδικά τώρα που έχουμε και οδηγό τη Μελέτη. Στην τηλεδιάσκεψη της παρουσίασής της, τόνισα ότι δεν έχει κανένας δικαίωμα να πει “δεν ήξερα” ή “είναι ευθύνη ενός αποκλειστικά”. Δεν υπάρχει δικαιολογία.

Είμαστε μπροστά σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι που ή θα περάσουμε απέναντι ή θα μείνουμε στάσιμοι στο ίδιο βαλτωμένο τοπίο. Ως Πολιτεία έχουμε ξεκάθαρα πει τη θετική γνώμη μας δημόσια, σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, ξεχωρίζοντας τα σημεία που μας αφορούν να υλοποιήσουμε άμεσα και πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι μας ζητούν στο χρονοδιάγραμμα. Ζητούμε από FIFA/UEFA, ΕΠΟ και Λίγκες να δεσμευτούν ότι θα πράξουν το ίδιο.

Αλλάζει η ποδοσφαιρική δομή, το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, αν εφαρμοστούν όσα υποδεικνύει η Μελέτη: Δομή και εκλογές της ΕΠΟ, αρμοδιότητες Εκτελεστικής Επιτροπής, αρμοδιότητες προέδρου, καθεστώς Επιτροπών, ξεκαθαρίζει η διαιτησία, πως θα γίνεται η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και η συμμετοχή του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, θέτει στη συζήτηση τους προπονητές που είναι και δική μας επιδίωξη, συζητά για Ένωση και εκπαίδευση προπονητών πολύ σωστά.

Τώρα κι εμείς τρέχουμε το νομοθετικό πλαίσιο που θα τακτοποιεί το χάος των προπονητών. Έχει μια σειρά παρατηρήσεων εύστοχων στα κακώς κείμενα που επικρατούν στους κόλπους της ΕΠΟ, μια σειρά από προτάσεις με στοιχεία που κατέγραψαν FIFA/UEFA από άλλες ομοσπονδίες που λειτουργούν καλύτερα. Και αυτές, βέβαια, έχουν ευθύνες, διότι ήταν εδώ τόσα χρόνια ως τοποτηρητές και κατάφεραν ελάχιστα πράγματα.

Το κομμάτι που αφορά την Πολιτεία θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι θεσμικοί που έχουν ευθύνη. Η Μελέτη που παραλάβαμε από FIFA/UEFA είναι εξαιρετικό εργαλείο. Τους ευχαριστούμε γιατί έκαναν δουλειά επί πολλούς μήνες για να μας παραδώσουν μια πρόταση ολοκληρωμένη.»

➺ Για την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας:

«Είμαι πολύ χαρούμενος για την υλοποίησή της, συνδέεται και με την Ολιστική Μελέτη. Η Σύμβαση Μακόλιν και η Ε.Π.ΑΘΛ.Α, που απορρέει απ’ αυτήν ήταν 5 χρόνια στο συρτάρι των υπουργών αθλητισμού. Η χώρα είχε υπογράψει από το 2014 τη Σύμβαση.

Θα έπρεπε την αμέσως επόμενη στιγμή να δημιουργηθεί ο μηχανισμός. Δεν είναι εύκολο, αλλά το κάναμε γιατί είναι και προτεραιότητα της Κυβέρνησης: Δεν νοείται αθλητισμός με τις δυο ασθένειες… το ντόπινγκ και τη χειραγώγηση… να τις αφήνουμε να εξελίσσονται και να είμαστε παρατηρητές.

Χαίρομαι που η Ολιστική Μελέτη μιλάει στα κεφάλαιά της για σύστημα ελέγχου ντόπινγκ, που και εκεί έχουμε ήδη προχωρήσει και καταφέρει να καλύψουμε κενό 1,5 χρόνου. Σε ελάχιστο χρόνο, ήμασταν συνεπείς στις υποδείξεις του WADA και πριν τρεις εβδομάδες λάβαμε συγχαρητήρια από τον πρόεδρο του.

Σε λίγες ημέρες θα έχουμε έτοιμα τα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ. Οργανισμός με δομή, προϋπολογισμό και εγκαταστάσεις στην καρδιά του ΟΑΚΑ. Δεν με απασχολούν οι αντιδράσεις όσων θίγονται απ’ αυτά, από το νοικοκύρεμα, και στον τομέα των χειραγωγημένων αγώνων, του ντόπινγκ κ.λπ. Αναγνωρίζω και εισπράττω το πολιτικό κόστος, αλλά πρέπει να κάνουμε το σωστό.»

Share This Post

Δείτε περισσότερα...

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Α΄ ΕΠΣ Π-Λ: Τα αποτελέσματα της 22ης αγωνιστικής και η τελική βαθμολογία

Τα αποτελέσματα και η τελική βαθμολογία της κανονικής περιόδου στην Α΄ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας. Οδυσσέας Νυδριού – Απόλλων Βουβοποτάμου 0-2 Θρίαμβος Λούρου – ΠΑΣ Παλιάμπελα 3-1 Αμβρακικός Βόνιτσας –

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Α΄ ΕΠΣ Π-Λ| Την Τετάρτη (20/3) η κλήρωση των Play Off

Σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 20/03/2024 και ώρα 11:00π.μ., θα πραγματοποιηθεί η Κλήρωση των Play-off Α’ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας αγωνιστικής περιόδου 2023-24, στα γραφεία της Ένωσης (Αρκαδίου 17, Πρέβεζα). (ΑΡΘΡΟ