Κυρ. Παναγιωτίδης| “Η Ήπειρος έχει ταλέντα για τον ΠΑΣ”

Ο μέχρι πρότινος Ενωσιακός προπονητής της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας Κυριάκος Παναγιωτίδης μιλά στον Η.Α.

Μπορεί τα φώτα και η λάμψη να είναι στους πάγκους ομάδων της Α’ Εθνικής, αλλά υπάρχουν και στον χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου αξιόλογοι άνθρωποι, με προσωπικότητα, γνώσεις, εμπειρία και όρεξη για δουλειά.

Ένας απ’ αυτούς είναι και ο σημερινός συνομιλητής μας, ο Κυριάκος Παναγιωτίδης, που διαμένει και δραστηριοποιείται στην Πρέβεζα. Απόφοιτος των ΤΕΦΑ και παλιός άσος του ΠΑΣ Πρέβεζα και του Αχέροντα Καναλλακίου στις παλιές καλές εποχές, όσον αφορά το βιογραφικό του. Πέρσι και για δύο περιόδους διετέλεσε προπονητής των μικτών ομάδων της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας, ενώ έχει συνεργαστεί με τον ΠΑΣ Πρέβεζα, την Α.Ε. Παλαίρου, τον ΠΑΣ Παλιάμπελα και άλλες ομάδες της περιοχής. Τόνισε ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα πρέπει να ρίξει «δίχτυα» στα μικρότερα γήπεδα της Ηπείρου, για να μην του ξεφύγει κανένα ταλέντο, όπως ξέφυγαν ο Μπουζούκης που πήγε στον Παναθηναϊκό, ο Νάτσος στον Ατρόμητο Περιστερίου και ο Τζίμας στον Αστέρα Τρίπολης. Μη χρονοτριβούμε, πάμε στα όσα μας είπε ο Κυριάκος Παναγιωτίδης.

Ξεκινώντας τη συνέντευξη, ένα σχόλιο για τον ΠΑΣ Γιάννινα, που είναι και ο σημαιοφόρος του ηπειρωτικού ποδοσφαίρου. Πιστεύουμε ότι έχει αρκετούς φίλους και στην Πρέβεζα.

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την πορεία του, είχα και πολύ καλές σχέσεις με τον προηγούμενο προπονητή Γιάννη Πετράκη. Ξεκίνησε με καλές προϋποθέσεις, έκανε καλές εμφανίσεις στα δύο πρώτα παιχνίδια με Άρη και Ολυμπιακό. Έδειξε πολύ καλά στοιχεία και πιστεύω ότι θα πάει καλά και στη συνέχεια. Εμείς θέλουμε να υπάρχει ο ΠΑΣ Γιάννινα στη Σούπερ Λιγκ. Δίνει λάμψη στο ποδόσφαιρο της Ηπείρου και ανεβάζει το ενδιαφέρον των παιδιών της περιοχής για να παίξουν στην Α’ Εθνική. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο ζήτημα που θέλει κουβέντα. Ο ΠΑΣ θα πρέπει να ρίξει δίχτυα σε όλη την Ήπειρο, να έχει συνεργασία με ομάδες, με τις Ενώσεις, ώστε να εντοπίζει τα ταλέντα και να τα αξιοποιεί. Δεν πρέπει κανένα ταλέντο από την Ήπειρο να πηγαίνει σε ομάδες των Αθηνών και να χάνεται για τον ΠΑΣ. Το εγχείρημα αυτό θέλει μελέτη, προγραμματισμό, ώστε να έχει τα ανάλογα αποτελέσματα. Ας το επιχειρήσει και τώρα ο ΠΑΣ, μπορεί να κερδίσει πολλά. Εγώ ήμουν δύο χρόνια ενωσιακός προπονητής, τόσα χρόνια σε ερασιτεχνικές ομάδες και ποτέ δε ρωτήθηκα, αν υπάρχει κάποιος αξιόλογος παίκτης που να προκαλέσει το ενδιαφέρον. Ο Μπουζούκης, ο Νάτσιος, ο Τζίμας γιατί να είναι σε άλλες ομάδες και όχι στα Γιάννινα; Ας το δουν καλύτερα οι υπεύθυνοι του ΠΑΣ και εμείς είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε σε ό,τι μας ζητηθεί.

Πόσα χρόνια διατελέσατε προπονητής στις Μικτές ομάδες της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας;

Μία φορά τη σεζόν 2013-14 και την περασμένη σεζόν 2019-20. Τώρα δεν είμαι σε καμία ομάδα γιατί οι συμβάσεις που κάνει η τοπική Ένωση, είναι οκτάμηνες. Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο οι συμβάσεις να έχουν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, για να μπορεί ο κάθε προπονητής να ολοκληρώνει το έργο του.

Μήπως πρέπει να αλλάξει γενικότερα το σύστημα;

Νομίζω ότι και για τις κατά τόπους Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων θα πρέπει να υπάρχει ένας γενικότερος προγραμματισμός από την ΕΠΟ και να αναβαθμιστεί ο ρόλος των ενωσιακών προπονητών. Να είναι κατά κάποιο τρόπο και αυτοί ομοσπονδιακοί. Να υπάρχει άμεση συνεργασία για τον τρόπο δουλειάς και αξιολόγησης ταλέντων βάσει ενός εθνικού προγράμματος, σε συνεργασία με τους περιφερειακούς και ομοσπονδιακούς προπονητές. Όπως είχε γίνει παλιότερα επί θητείας του κ. Σάντος στην Εθνική ομάδα. Τώρα ο κάθε προπονητής στις Ενώσεις κάνει τον δικό του σχεδιασμό, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει εθνική στρατηγική με την καθοδήγηση των ομοσπονδιακών προπονητών της ΕΠΟ.

Πώς γίνεται η αξιολόγηση των παικτών που πλαισιώνουν τις ομάδες των Ενώσεων;

Εγώ θα μιλήσω για το πως λειτουργούσα εγώ. Στην ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας αγωνίζονται ομάδες από τους δύο αυτούς νομούς αλλά και από ένα τμήμα του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Οι αποστάσεις είναι λίγο μεγάλες, για να μπορεί ο ενωσιακός προπονητής να παρακολουθεί αγώνες. Εγώ έκανα συγκεντρώσεις πριν ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα και στη συνέχεια πήγαινα σε όποια γήπεδα προλάβαινα. Όπως είπα και πριν, ο χρόνος των συμβάσεων είναι μικρός και δεν επαρκεί για να δει ο προπονητής τις ομάδες όλων των κατηγοριών. Παρ’ όλα αυτά, είχαμε και επιτυχίες με τις ομάδες μας, όπως το 2014 που ανταγωνιστήκαμε τις ΕΠΣ Λάρισας και Ηπείρου στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, οι οποίες έχουν περισσότερες ομάδες από τη δική μας Ένωση.

Τα ταλέντα αξιοποιούνται ή χάνονται στην πορεία;

Πολλά ταλέντα χάθηκαν, χωρίς να κάνουν το παραπάνω βήμα στην καριέρα τους. Πέρα από τον αθλητή που είναι ο πρωταγωνιστής, για την περαιτέρω εξέλιξη της καριέρας των παιδιών παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως οι προπονητές, οι γονείς, οι παράγοντες των ομάδων και η πολιτεία.

Υπάρχουν ταλέντα στην περιοχή σας; Να το επεκτείνουμε και για την Ήπειρο, αφού έχετε πολλά χρόνια ως ποδοσφαιριστής και προπονητής σ’ αυτό τον χώρο.

Ταλέντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Το θέμα είναι πώς θα δουλευτούν κατάλληλα στις προπονήσεις, τι βάσεις θα πάρουν και πώς θα αξιοποιηθούν. Μην πάμε παλιά, τώρα που μιλάμε, ο Μπουζούκης είναι στον Παναθηναϊκό, ο Νάτσος στον Ατρόμητο, ο Τζίμας στις ομάδες νέων του Αστέρα Τρίπολης. Όλοι αυτοί είναι από την Πρέβεζα και τους φέρω ως παράδειγμα. Φέτος πήγε στον ΠΑΣ Γιάννινα ο Πλαστασοβίτης που τον είχα στην Κ14. Κάποιοι άλλοι παίκτες πήγαν στον Παναιτωλικό.

Ποια ομάδα θεωρείται ως φαβορί για τον τίτλο στον 5ο όμιλο της Γ’ Εθνικής;

Η Αναγέννηση Άρτας είναι ομάδα που θα είναι ένα από τα φαβορί, μαζί με Τηλυκράτη Λευκάδας, Αχέροντα Καναλλακίου, ενδεχομένως και την Α.Ε. Μεσολογγίου. Δεν ξέρω η Λευκίμη αν έχει την ίδια ομάδα που είχε πέρσι. Μπορεί να υπάρξουν και εκπλήξεις στην πορεία. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα εξελιχθεί το πρωτάθλημα και τι δυνατότητες θα έχουν οι ομάδες. Αλλά επί του παρόντος, οι ομάδες που προανέφερα έχουν τις προϋποθέσεις για να διαδραματίσου πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πηγή| agon.gr – ΦΩΣ

Share This Post

Δείτε περισσότερα...

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Α΄ ΕΠΣ Π-Λ: Τα αποτελέσματα της 22ης αγωνιστικής και η τελική βαθμολογία

Τα αποτελέσματα και η τελική βαθμολογία της κανονικής περιόδου στην Α΄ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας. Οδυσσέας Νυδριού – Απόλλων Βουβοποτάμου 0-2 Θρίαμβος Λούρου – ΠΑΣ Παλιάμπελα 3-1 Αμβρακικός Βόνιτσας –

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Α΄ ΕΠΣ Π-Λ| Την Τετάρτη (20/3) η κλήρωση των Play Off

Σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 20/03/2024 και ώρα 11:00π.μ., θα πραγματοποιηθεί η Κλήρωση των Play-off Α’ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας αγωνιστικής περιόδου 2023-24, στα γραφεία της Ένωσης (Αρκαδίου 17, Πρέβεζα). (ΑΡΘΡΟ