Θανάσης Καββαδάς: «Καθαρίζει το τοπίο από τα σωματεία-σφραγίδα – Η οικονομική ενίσχυση των 12 εκατομμυρίων ευρώ θα κατανεμηθεί απευθείας μόνο στα σωματεία με ολοκληρωμένους φακέλους στο Μητρώο»

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη δημιουργία μητρώου αθλητικών σωματείων και την κατάργηση των σωματείων-σφραγίδα, αλλά και άλλες διατάξεις εκσυγχρονισμού της αθλητικής νομοθεσίας.

Ο Βουλευτής ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι ένα μέσο για να υπηρετήσουμε τις αξίες και τα ιδανικά του αθλητισμού που γέννησε η χώρα μας, αξίες που προκαλούν δέος και θαυμασμό, χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης και αποτελούν πηγή δύναμης, εθνικής υπερηφάνειας και έμπνευσης για τους νέους. Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να απαλλάξει τον αθλητισμό από τα φαινόμενα που αμαυρώνουν το αθλητικό ιδεώδες, όπως η βία, τα στημένα και τα σωματεία σφραγίδες, τονίζοντας ότι μόνο η παρούσα κυβέρνηση τολμά να κάνει τις απαραίτητες τομές.

Αναφέρθηκε στη δημιουργία Μητρώου Αθλητικών Σωματείων, το οποίο θα βάλει τέλος στα σωματεία-σφραγίδα που δεν έχουν αγωνιστική δραστηριότητα και υπάρχουν μόνο για άλλες σκοπιμότητες. Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή έχουν προεγγραφεί 5.200, ενώ μόνο 2.500 έχουν υποβάλει ολοκληρωμένους φακέλους, αριθμός πολύ χαμηλότερος από τις 12.000 που υπολογίζεται ότι υπάρχουν, εκτιμώντας ότι ο αριθμός δεν θα αυξηθεί, καθώς τα υπόλοιπα σωματεία είναι «σφραγίδα».

Επεσήμανε ότι με αυτή την εκκαθάριση που θα γίνει μέσω του μητρώου, η Κυβέρνηση θα έχει πετύχει τον στόχο της να μείνουν μόνο ενεργά, νόμιμα, υγιή σωματεία που υπηρετούν τους αθλητές και τον αθλητισμό και τα οποία, εφόσον έχουν πιστοποιηθεί, θα δικαιούνται να χρησιμοποιούν δημόσιες ή δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, να συμμετέχουν σε θεσμικές διαδικασίες, όπως οι εκλογές στις ενώσεις και στις ομοσπονδίες και, βεβαίως, να ενισχύονται οικονομικά.

Έτσι, όπως ανέφερε, τα σωματεία θα ενισχύονται με όρους διαφάνειας και με αντικειμενικά κριτήρια, με βάση τον αριθμό των αθλητών, των προπονητών, αλλά και των αθλημάτων που καλύπτουν. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, θα τους κατανεμηθούν 12 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα απευθείας, χωρίς μεσολάβηση των Ομοσπονδιών, ενώ η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, δεν θα υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση και θα δεν συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές, ή οφειλές σε τράπεζες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Βουλευτής σε επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, για τη δημιουργία επιπλέον μητρώων αθλητών, προπονητών και αθλητικών εγκαταστάσεων, για τη δημιουργία Εθνικής Πλατφόρμας για την πάταξη του φαινομένου των στημένων, μέσω της οποίας θα διακινούνται πληροφορίες και θα συντονίζεται η δράση των αρχών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Συνέδεσε τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου με νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί και ενισχύουν τον αθλητισμό, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια, η μείωση της φορολογίας στα συμβόλαια των επαγγελματιών αθλητών και η αύξηση της έκπτωσης φόρου από 10% σε 20% για τις χορηγίες και τις δωρεές προς ερασιτεχνικά σωματεία, μέτρο το οποίο τόνισε ότι δίνει τη δυνατότητα να βοηθηθούν κυρίως τα ερασιτεχνικά σωματεία, όπως της Λευκάδας και των γύρω περιοχών, που η επιβίωσή τους εξαρτάται από τέτοιες δωρεές.

Τέλος, αναφέρθηκε στις διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα αθλητισμού για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, τονίζοντας ότι ενθαρρύνουν τη συμμετοχή και στο αγωνιστικό και στο διοικητικό κομμάτι του αθλητισμού, δίνοντας λόγο και εκπροσώπηση στους Παρα-ολυμπιονίκες, καθώς και στην τροπολογία για το πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος, το οποίο, όπως ανέφερε, θα αναστρέψει το κλίμα και θα δημιουργήσει όρους αυτοπεποίθησης και τόνωσης της αγοράς εργασίας, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία νέων θέσεων, αντί να στηρίζει τους ανέργους μόνο επιδοματικά.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καββαδάς ανέφερε:

«Οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο αυτό, αποτυπώνουν την επιμονή της κυβέρνησης αυτής και του Πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να μπει τάξη, διαφάνεια, και δημοκρατικότητα στον χώρο του αθλητισμού – και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε. Στηρίζω και υπερψηφίζω το παρόν νομοσχέδιο και συγχαίρω προσωπικά, τον Υφυπουργό Αθλητισμού κύριο Λευτέρη Αυγενάκη, για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει, γιατί αφουγκράζεται τις απαιτήσεις των καιρών, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα, το καλό του αθλητισμού και το καλό του τόπου.»

 

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ

Share This Post

Δείτε περισσότερα...

ΑΡΘΡΑ

Ζητάει προσωπικό το Monato στο Κάθισμα(pics)

Άτομα για να στελεχωθεί το προσωπικό της καλοκαιρινής σεζόν, σε ένα ευχάριστο και ιδανικό περιβάλλον, ζητάει η επιχείρηση του ΜΟΝΑΤΟ στο ΚΑΘΙΣΜΑ. Οι ειδικότητες που