Παντζιαράς: «Άγνοια κινδύνου από τα 17 ο Τσιμίκας, να χαρεί κάθε στιγμή στη Λίβερπουλ»

Ήταν ο τελευταίος προπονητής του Κώστα Τσιμίκα, το 2014 στον Πανσερραϊκό (πρωταθλητισμός στη Γ΄ Εθνική), πριν κάνει το μεγάλο άλμα για τον Ολυμπιακό.

Ο λόγος για τον Ανδρέα Παντζιαρά, σημερινό τεχνικό του Μακεδονικού (ακόμα σε Δόξα Δράμας, Απόλλωνα Καλαμαριάς, Τηλυκράτη Λευκάδας, Άρη Παλαιοχωρίου, Κρύα Βρύση, Πυρσό Γρεβενών, Πλατανιά, ΠΑΟΝΕ, Οδυσσέα Αναγέννησης κ.α.), που έβαλε και αυτός μια «πινελιά», στην αλματώδη εξέλιξη του 24χρονου σήμερα αριστερού μπακ, διεθνή, πρωταθλητή με τον Ολυμπιακό, με παρουσίες στο Τσάμπιονς Λιγκ. Του Θεσσαλονικιού πλάγιου αμυντικού που κάνει περήφανη όλη την Ελλάδα, με την επικείμενη μεταπήδησή του στην πρωταθλήτρια Αγγλίας, Λίβερπουλ.

Έναν «κολοσσό» του παγκοσμίου φούτμπολ, που πέρυσι κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Παντζιαράς μίλησε στον soccerpractor, ξετυλίγοντας το κουβάρι των στιγμών και των αναμνήσεών του από τον 17χρονο τότε Τσιμίκα, στην κοινή στέγη τους στα «λιοντάρια»: «Ήρθα στον Πανσερραϊκό στο τέλος Δεκέμβρη του 2013, ως το τέλος του πρωταθλήματος στη Γ΄ Εθνική, το 2014. Διεκδικήσαμε μέχρι τέλους την άνοδο. Πήρα τη σκυτάλη στον πάγκο από τον Σάκη Αναστασιάδη, που άφησε καλοδουλεμένη ομάδα, με νεαρούς. Ο Τσιμίκας ήταν τότε περίπου 17 χρονών. Ξεχώριζε το ταλέντο του και ουσιαστικά καθιερώθηκε σε μια ιστορική ομάδα και σε πλάνο πρωταθλητισμού. Πήρε πολλές ευκαιρίες, σε αρκετά ματς ήταν βασικός με την αξία του, κυρίως ως αριστερός χαφ. Στον Ολυμπιακό καθιερώθηκε ως αριστερός μπακ».

«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΩΡΙΜΑΝΣΗ»

Για να συνεχίσει ο 44χρονος τεχνικός: «Παρά το νεαρό ηλικίας του, διέκρινα στον Τσιμίκα ένα ποδοσφαιρικό θράσος και άγνοια κινδύνου, με όρεξη για δουλειά και βελτίωση. Πολλές φορές έπαιρνε πρωτοβουλίες που δεν συνάδουν με 17χρονο που παίζει σε ανταγωνιστικό περιβάλλον και μεγάλη ομάδα. Φυσικά, είχε επιμέρους ατομικά στοιχεία, αρετές όπως τεχνική και ταχύτητα. Ίσως βοηθήθηκε ότι στα 17 ρίχτηκε σε πλάνο πρωταθλητισμού, με ενεργό ρόλο και ωρίμασε γρήγορα. Διαφορετικά κάποιοι μένουν στάσιμοι και… αιώνια ταλέντα. Ξεκάθαρα φαινόταν το άστρο του. Ξεχώριζε από τα παιδιά της ηλικίας του, είχε μοναδικότητα στο παιχνίδι του. Μια φλόγα, περίμενε τη σπίθα για να ανάψει. Και σήμερα, έχει ένα ιδιαίτερο στυλ, δεν μοιάζει με πολλούς στη θέση του. Είναι φουλ μπακ με επιθετικές ικανότητες, ολοκληρωμένος και αμυντικά».

«ΟΙ 4 ΕΜΠΕΙΡΟΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗ»

Όσο για τις πρόσθετες βοήθειες που του παρείχε ο Πανσερραϊκός, στην ποδοσφαιρική του «κατεργασία» και στο δρόμο προς την καθιέρωση;

«Ο πρώτος άνθρωπος που μου μίλησε για τον Τσιμίκα, όταν ήρθα στον Πανσερραϊκό, ήταν ο τότε γενικός αρχηγός, Ανδρέας Σαββίδης. Στην πρώτη μας συνάντηση μου είπε ότι διαθέτουμε έναν ποδοσφαιριστή που πρέπει να τον προσέξουμε ιδιαίτερα. Επίσης, στο ρόστερ διαθέταμε τέσσερις έμπειρους παίκτες, με προσωπικότητα και σπουδαία καριέρα, όπως οι Μιλένκοβιτς, Τάντιτς, Κατσαβάκης, Γκόγκας. Τον βοήθησαν εντός και εκτός αποδυτηρίων».

«ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΚΟΚΟΛΑΚΗ»

Για να συνεχίσει ο Ανδρέας Παντζιαράς, για το χρονικό της «καθόδου» του στον Πειραιά: «Το καλοκαίρι του 2014 πήγε για δοκιμαστικά στην Κ17 του Ολυμπιακού και τελικά εντάχθηκε στην Κ19. Αυτός που τον ανακάλυψε για να τον πάρει στον Ολυμπιακό ήταν ο τότε υπεύθυνος σκάουτινγκ της ομάδας, Γιώργος Κοκολάκης. Ήταν συμφοιτητής μου σε σχολή ΟΥΕΦΑ. Ο πρώτος που με προσέγγισε από τον Ολυμπιακό, ήρθε και τον παρακολούθησε δυο φορές».

«ΜΟΝΙΜΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟΣ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ»

Σε ερώτηση για το τι θυμάται και του έκανε εντύπωση από τον Τσιμίκα, ο Παντζιαράς τονίζει: «Μου έκανε εντύπωση ότι πάντα ήταν χαμογελαστός, σε αγώνες και προπονήσεις. Διασκέδαζε με το ίδιο το παιχνίδι. Ζει και διψά για το ποδόσφαιρο».

«ΒΕΛΤΙΩΣΕ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ, ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ Η ΒΙΛΕΜ»

Για τις ατέλειες που διορθώθηκαν με την πάροδο των ετών και τη δουλειά, ο Παντζιαράς υπογράμμισε: «Όπως κάθε παίκτης, ο Κώστας είχε μειονεκτήματα, που βελτίωσε στον Ολυμπιακό. Τον εμπιστεύτηκε στην πράξη και σε υψηλό επίπεδο και δικαιώθηκαν και οι δυο. Και στη Βίλεμ όμως, που πήγε μια σεζόν, βοηθήθηκε σημαντικά, ειδικά στην ψυχολογία. Αναδείχτηκε πολλές φορές MVP της αγωνιστικής και στην καλύτερη ενδεκάδα. Έτσι, γύρισε πιο δυνατός και έτοιμος, είχε προσωπικά κέρδη».

«ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΝΑ… ΡΟΥΦΗΞΕΙ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ»

Όσο για τις συμβουλές που θα του έδινε ενόψει της μεγάλης πρόκλησης που λέγεται Λίβερπουλ; «Του εύχομαι ολόψυχα να απολαύσει το όνειρο. Να… ρουφήξει κάθε στιγμή, κάθε δευτερόλεπτο από προπονήσεις και αγώνες. Είναι τυχερός που θα συνεργαστεί με τον κορυφαίο προπονητή στον κόσμο, τον Γιούργκεν Κλοπ. Είναι στο χέρι του να διεκδικήσει πολλά λεπτά συμμετοχής. Είναι τεράστιο το άλμα από την Ελλάδα στην πρωταθλήτρια Αγγλίας, που πέρυσι πήρε το Τσάμπιονς λίγκ. Η καλύτερη δυνατή μεταγραφή για οποιονδήποτε Έλληνα παίκτη. Μια μεγάλη αναβάθμιση, σε ένα μεγαθήριο του αθλήματος».

«ΣΤΟ 95% ΤΑ ΠΕΤΥΧΕ ΟΛΑ ΜΟΝΟΣ, ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΕ ΚΑΙ Ο ΣΤΕΡΓΙΟΣ»

Για τη συμβολή που είχαν ο ίδιος και άλλοι προπονητές στην εξέλιξή του; «Όλοι οι προπονητές που συνεργάστηκαν μαζί του σίγουρα έβαλαν ένα λιθαράκι για να κάνει αυτή τη μεγάλη και όμορφη καριέρα. Μαζί με τον Γιαννούλη, δικαιωματικά είναι από τους καλύτερους αριστερούς πλάγιους αμυντικούς σε όλη την Ευρώπη. Με πολύ μεγάλο κόπο κατάκτησε αυτά που κατέκτησε και με το σπαθί του. Προέρχεται από μια οικογένεια που στερήθηκε αρκετά, για να φτάσει ο Κωνσταντίνος εδώ που έφτασε. Θεωρώ ότι τον βοήθησε και ο μεγαλύτερος αδερφός του Στέργιος, για να πετύχει αυτές τις διακρίσεις και σημαντικές κατακτήσεις. Όλοι οι προπονητές που συνεργαστήκαμε μαζί του, χαιρόμαστε αυτές τις μέρες, με αυτή την εξέλιξη. Σημαντικό είναι να χαρεί ο ίδιος την επιτυχία του, γιατί οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε αυτόν το ότι πέτυχε, θα έλεγα σε ποσοστό 95%».

«ΜΑΚΡΙΝΟ ΟΝΕΙΡΟ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ»

Καταλήγοντας, ο Ανδρέας Παντζιαράς πρόσθεσε: «Τον Κώστα τον παρακολουθούσα στενά, από τότε που έκανε το βήμα για τον Ολυμπιακό. Χαιρόμουν για την πρόοδο του και είχαμε επικοινωνία. Θα έχει ποδοσφαιρικό «σπίτι» ένα από τα πιο ιστορικά γήπεδα στον κόσμο, το Άνφιλντ. Η Λίβερπουλ είναι μακρινό όνειρο για πολλούς παίκτες στο ξεκίνημά τους. Τελικά όμως, όχι άπιαστο για τον Κώστα».

Πηγή| https://soccerpractor.blogspot.com

Share This Post

Δείτε περισσότερα...

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Α΄ ΕΠΣ Π-Λ: Τα αποτελέσματα της 22ης αγωνιστικής και η τελική βαθμολογία

Τα αποτελέσματα και η τελική βαθμολογία της κανονικής περιόδου στην Α΄ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας. Οδυσσέας Νυδριού – Απόλλων Βουβοποτάμου 0-2 Θρίαμβος Λούρου – ΠΑΣ Παλιάμπελα 3-1 Αμβρακικός Βόνιτσας –

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Α΄ ΕΠΣ Π-Λ| Την Τετάρτη (20/3) η κλήρωση των Play Off

Σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 20/03/2024 και ώρα 11:00π.μ., θα πραγματοποιηθεί η Κλήρωση των Play-off Α’ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας αγωνιστικής περιόδου 2023-24, στα γραφεία της Ένωσης (Αρκαδίου 17, Πρέβεζα). (ΑΡΘΡΟ