Έρευνα: Οι χώρες με τα πιο καθαρά νερά στην Ευρώπη – Η θέση της Ελλάδας

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ή EEA) δημοσίευσε τα αποτελέσματα έρευνας σύμφωνα με την οποία, από τους 22.295 χώρους που ελέγχθηκαν, το 84,6% είχε εξαιρετική ποιότητα νερού. Η μελέτη κάλυψε περιοχές από 27 έθνη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που δημοσιεύονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένας καλός οδηγός για το πού μπορούν να βρουν οι κολυμβητές τα πιο ποιοτικά ύδατα κολύμβησης. Επειτα από σχεδόν 3 μήνες σε lockdown, οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις παραλίες, τις λίμνες και τα ποτάμια τους καθώς η Ευρώπη ετοιμάζεται να άρει τους ελέγχους στα σύνορα εντός της επικράτειάς της έως τα τέλη Ιουνίου.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι σε πέντε χώρες – Κύπρος, Αυστρία, Μάλτα, Ελλάδα και Κροατία – τουλάχιστον το 95% των υδάτων κολύμβησης ήταν άριστης ποιότητας, Από όλες τις χώρες που παρακολουθούνταν, η Πολωνία ήταν η μόνη με λιγότερο από το 50% των υδάτων κολύμβησης να χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά.

είναι γενικά καλύτερη σε παράκτιες τοποθεσίες από ό,τι στην ενδοχώρα, με το 87,4% των παράκτιων περιοχών κολύμβησης να ταξινομούνται ως εξαιρετικές, σε σύγκριση με το 79,15 των νερών της ενδοχώρας στην ΕΕ.

Ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Βιργκίνιους Σινκέβιτσους, δήλωσε: «Τα καθαρά ύδατα κολύμβησης θεωρούνται πολλές φορές σαν κάτι δεδομένο, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα από τα ευρωπαϊκά συλλογικά επιτεύγματα. Είναι το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς πολλών ανθρώπων για πολλά χρόνια. Η εφετινή έκθεση επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν πολύ υψηλά πρότυπα ποιότητας όταν κολυμπούν σε ευρωπαϊκά ύδατα και ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για να συνεχιστεί αυτή η πορεία».

Ο Hans Bruyninckx, εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, δήλωσε: «Η τακτική παρακολούθηση και αξιολόγηση των υδάτων κολύμβησης είναι ουσιαστικής σημασίας για να διασφαλίσουμε τη διατήρηση της ήδη πολύ υψηλής ποιότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη και, όπου απαιτείται, λαμβάνουμε αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης των υδάτων. Τα καθαρότερα ύδατα κολύμβησης δεν ωφελούν μόνο την υγεία και την ευημερία μας, αλλά και την υγεία του περιβάλλοντος».

Σχεδόν όλες οι 22 295 περιοχές κολύμβησης που αποτέλεσαν αντικείμενο παρακολούθησης την περασμένη χρονιά σε ολόκληρη την Ευρώπη (εκ των οποίων οι 21.981 βρίσκονταν στην τότε ΕΕ των 28 κρατών μελών, δηλαδή μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο), πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας σύμφωνα με την ενημέρωση.

Δείτε εδώ την έρευνα του  Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος

ereyna.jpg

Πηγή: ethnos.gr

Share This Post

Δείτε περισσότερα...

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Α΄ ΕΠΣ Π-Λ| Παρελθόν ο Πετσίνης από τον Απόλλων Πάργας

Η διοίκηση του Απόλλωνα Πάργας ανακοίνωσε την κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας με τον προπονητή Γιώργο Πετσίνη. Αναλυτικά: Ο Απόλλων Πάργας ανακοινώνει την κοινή συναινέσει