Σωτήρης Σκιαδαρέσης στον Prisma 91,6: “Ξεκινάει μεγάλη τουριστική καμπάνια της Λευκάδας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ευχαριστώ τον δήμαρχο Λευκάδας για την συνεργασία!!”

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας  Σωτήρης Σκιαδαρέσης  μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6,  κάνοντας μία εκτίμηση της πραγματικότητας  για την Λευκάδα  τους καλοκαιρινούς μήνες.


 Στην επισήμανση ότι για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος όλα τα Airbnb  είναι γεμάτα, χωρίς ξεκάθαρη εικόνα για τα ξενοδοχεία, ανέφερε  πως είναι γεγονός πως μέσα στην κρίση,  έκλεισαν τα ξενοδοχεία,  τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα τουριστικά καταλύματα και δεν έκλεισαν τα Airbnb,  αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο στη χώρα μας.

“Αυτή τη στιγμή είμαι χίλιες προσπάθειες  προσπαθούμε να δούμε ποιοι είναι αυτοί που θα ανοίξουν την 1η του μηνός ,  πριν λίγες μέρες αποφασίστηκε να ανοίξουν τα ξενοδοχεία  και τα τουριστικά καταλύματα που δουλεύουν όλο το χρόνο  και αυτό αποδεικνύεται πολύ εύκολα όταν κόβεις αποδείξεις και τιμολόγια  και ξαφνικά την τελευταία στιγμή  μας ανέφεραν ότι πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος ΚΑΔ των ξενοδοχείων.

Και στο υπουργείο που ήμουνα επάνω για συναντήσεις η κατάσταση ήταν διφορούμενη,  δεν γίνεται συνεχώς να μην μπορούμε να βγούμε άκρη σε έναν νόμο  και μία απόφαση της Κυβέρνησης  και του Υπουργείου.

Επικρατεί ένα αλαλούμ,  άλλα λέει η πολιτική ηγεσία,  αλλιώς θα μεταφράζουν  οι υπάλληλοι δεν γνωρίζω γιατί συμβαίνει σε αυτή τη χώρα αυτό το πράγμα.

Ακόμα και σήμερα δεν έχουμε καταλήξει τι συμβαίνει,  καθώς πήγε εμένα πρέπει να ανοίξουν όλοι όσοι δουλεύουν  όλο το χρόνο και αυτό μπορούν να το αποδείξουν.”

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου εκτίμησε ότι το τριήμερο θα υπάρχει κόσμος στο νησί,  “ωστόσο δεν μας ενδιαφέρει αυτό,  τα πράγματα θα είναι δύσκολα καθώς άνιση θεωρώ  ότι θα κινηθούμε κάπως καλύτερα,  καθώς μέσα από συνεντεύξεις που δίνω σε τηλεοπτικούς σταθμούς επικοινωνώ το πλεονέκτημα της οδικής πρόσβασης.

Στην Λευκάδα μπορεί κάποιος να ξεκινήσει με την οικογένειά του  να φτάσει στο ξενοδοχείο,  χωρίς να χρειαστεί να βγει σε  ένα καράβι  που θα επικρατεί συνωστισμός,  ή να μπει σε ένα αεροπλάνο  και με ασφάλεια να κάνει τις διακοπές του στη Λευκάδα.”

Ο κύριος Σκιαδαρέσης  χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου  αναφορικά με την χαλάρωση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα,   καθώς όπως ο ίδιος διαπίστωσε την δεύτερη μέρα μέρα  μετά την άρση  των μέτρων  ήταν ο ένας πάνω στον άλλον..

“Αν αρχίσουν και έρχονται οι ξένοι,  θεωρώ ότι μπορεί να έχουμε πρόβλημα και δεν μπορούν να το καταλάβουν και οι επαγγελματίες,  καθώς αν δεν κρατήσουμε τις αποστάσεις  για να βάλουμε ένα τραπέζι παραπάνω  σε ενδεχόμενο κρούσμα  η κυβέρνηση σκέφτεται να κλείνει περιοχές.

Μπορεί λοιπόν να μπουν ότι ενδεχομένως να κλείσει Λευκάδα για τις επόμενες 20 μέρες.

Πρέπει και οι συνάδελφοι να δουν τα πράγματα όπως πρέπει,  να βάλουν τις απαραίτητες αποστάσεις,  γιατί αν συμβεί κάτι και κλείσει το νησί η χασούρα θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

 Θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε για το καλύτερο να τηρήσουμε τις αποστάσεις,  να σκεφτούμε ότι δεν είμαστε άτρωτοι.

 Αυτό το λέω πάνω από όλα και για τον εαυτό μου καθώς συναντάω κόσμο  και είμαι σε δύσκολη θέση,  καθώς μου δίνει το χέρι να τον χαιρετήσω  και από ντροπή δεν ξέρω τι να κάνω,  αυτό είναι πρόβλημα,  καθώς πρέπει όλοι να αφήσουμε κατά μέρος αυτά που ξέραμε και να συνεχίσουμε με προσοχή.”

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης  της οικονομίας   για την επανεκκίνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,  ο κύριος Σκιαδαρέσης είπε  ότι “εδώ και δύο μήνες με αλλεπάλληλες επιστολές σε όλους τους θεσμικούς  ζητάμε  να γίνουν διευκολύνσεις.

 Δεν μπορείς να ζητήσεις για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο  να πληρώσουν τα χρήματα που δεν πλήρωσαν το τρίμηνο αυτό  σε ΙΚΑ,  εφορία και τα λοιπά.

Δεν γίνεται να τους πεις να πληρώσουν τις ρυθμίσεις που μέχρι τώρα τηρούσαν κανονικά,  όπως οι 120 δόσεις,  καθώς για εμένα είναι ξεκάθαρο πως όλες οι οφειλές πρέπει να παγώσουν μέχρι του χρόνου τον Απρίλη τουλάχιστον,  να ξεκινήσουμε από την αρχή  γιατί υπάρχει κίνδυνος να χαθούν οι 120 δόσεις.

Θεωρώ ότι η κυβέρνηση δεν θα το αφήσει αυτό,  όμως δεν μπορεί να υπάρχει η ανασφάλεια εξετάζοντας κάθε μέτρο μήνα-μήνα.

Από την άλλη πρέπει να καταλάβει και η κυβέρνηση,  ότι τα τουριστικά μέρη  και νησιωτικές περιοχές,  έχουν άλλο πρόβλημα  κι άλλο πρόβλημα  στην Αθήνα τη Λάρισα κ.α

 Αυτές οι περιοχές  άνοιξαν μετά το τρίμηνο  και σε μεγάλο βαθμό ολοκληρώθηκαν τα προβλήματά τους,  εμείς χάνουμε από τον τουρισμό.  Δεν μπορούν να βοηθιούνται το ίδιο  οι επιχειρήσεις των τουριστικών περιοχών  με τις επιχειρήσεις των άλλων περιοχών  που το ΑΕΠ τους δεν είναι  όπως τα Ιόνια νησιά 75% από τον τουρισμό  αλλά 15%.

Εμείς έχουμε πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα και η κυβέρνηση πρέπει να δει πώς θα αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό με σοβαρό τρόπο.

Σχετικά με τα δάνεια  πολύ σωστά τα εξήγγειλε η κυβέρνηση,  ωστόσο τα δάνεια τα παίρνουν αυτοί που έχουν καταθέσεις στις τράπεζες,  ωστόσο  αυτοί δεν τα χρειάζονται.  Θα φτάσουμε στην ίδια κατάσταση  όπου οι άνθρωποι θα τα πάρουν τα χρήματα  γιατί έχουν ευνοϊκούς όρους  και δυστυχώς δεν θα τα πάρουν αυτοί που τα έχουν ανάγκη.

Εγώ γνωρίζω ότι και η κυβέρνηση πιέζει σε αυτή την κατεύθυνση  αλλά οι τράπεζες έχουν  τον πρώτο λόγο.  Με τα δικά μας χρήματα τις έχουμε ανακεφαλαιοποιήσει  τρεις φορές  και τώρα που έχουμε ανάγκη δεν μας δίνουν χρήματα για να μπορέσουμε να κινηθούμε.”

Απαντώντας σε ερώτηση ακροατή  ότι  οι βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας δεν βοηθούν για την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού,  απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. “Είμαστε άτυχοι γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο δρόμος Αμφιλοχία-Λευκάδα Ακτίο,  ξεκίνησε πρώτος από όλους τους δρόμους,  δυστυχώς πέσαμε σε δύο εταιρείες που φαλήρησαν,  η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε λάθος χειρισμό,  καθώς θα μπορούσε να συνεχίσει με πολύ λιγότερα χρήματα και αποφάσισε να βγάλει από την αυτό το διαγωνισμό,  στην συνέχεια ακολούθησαν οι ενστάσεις,  θεωρώ ότι σε δύο χρόνια θα τον έχουμε.

Όμως αυτό που θα  πρέπει να πιέσουμε να γίνει είναι πως αυτός ο απαράδεκτος δρόμος,  δεν πρέπει να συνεχίσει όπως είναι,  καθώς έπρεπε  να πάρει μία στρώση  ασφαλτοτάπητα  και για τα επόμενα χρόνια να μπορεί να είναι βατός.  Όλοι τον ταξιδεύουμε και προσπαθούμε να μη σπάσουμε τα αυτοκίνητά μας,  φανταστείτε αν γίνει ο καινούργιος δρόμος,  θα αφεθεί στην τύχη του και εκεί  δεν θα παίρνουν ούτε κατσίκια.  Θα πρέπει να υπάρχει και η επιλογή για όσους δεν επιλέγουν να βγω στον Εθνικό δρόμο για να πληρώνουν διόδια.”

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Σκιαδαρέσης  είπε ότι σαν Επιμελητήριο  κάνουμε ότι μπορούμε  για το θέμα αυτό,  έχουμε ξεκινήσει εγκαίρως από 15 Μαρτίου να στέλνουμε επιστολές στους φορείς  οι οποίες έμειναν αναπάντητες και μόνο με το δήμο  μπορέσαμε να βρούμε  κάποια άκρη για συνεργασία.

“Τις επόμενες ημέρες θα υπογράψουμε  με την marketing Greece  για την διαφήμιση της Λευκάδος,  θα γυρίσουμε βίντεο και φωτογραφήσεις  μέχρι το τέλος του Ιουνίου και από 1η Ιουλίου ξεκινά η διαφημιστική καμπάνια  σε επιλεγμένες χώρες  και στην Ελλάδα και θα τραβήξει μέχρι Οκτώβριο  και θα πιάσουμε και την επόμενη σεζόν,  σε επιλεγμένες εβδομάδες και μήνες.

Εμείς σαν Επιμελητήριο κάνουμε οργανωμένη δουλειά  για να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες τουρισμού  και όχι για να φωτογραφιζόμαστε.

 Πρέπει να μπορέσουμε να σώσουμε τη σεζόν αυτή,  στοχεύουμε όμως και την επόμενη χρονιά,  καθώς δεν είναι σίγουρο αν θα είναι η καλύτερη.

Μάλιστα  ευχαρίστησε το Δήμαρχο Λευκάδας Χαράλαμπο Καλό,  ο οποίος ανταποκρίθηκε  και αποφάσισε να συνδράμει οικονομικά στην καμπάνια  που ξεκίνησε το Επιμελητήριο.

Πηγή| lefkadatoday.gr

Share This Post

Δείτε περισσότερα...