Ανακοίνωση του Παναθλητικού Συκεών για την υποχρεωτική δήλωση συμμετοχής στο πρωτάθλημα!

Με έκπληξη λάβαμε σήμερα επιστολή από την Ε.Ο.Κ. (προς όλες τις ομάδες των Εθνικών Κατηγοριών) με την οποία υποχρεούμαστε, έως τις 12 Ιουνίου, να δηλώσουμε εγγράφως αν αποδεχόμαστε να συμμετέχουμε στην κατηγορία την οποία ανήκουμε, δηλαδή όσον αφορά εμάς, την Α1 Γυναικών. Δεν σας κρύβουμε ότι συνομιλώντας με πλήθος σωματείων, υπήρξε το ίδιο αίσθημα έκπληξης.
Θα περιμέναμε ειλικρινά, πριν σταλεί η συγκεκριμένη επιστολή, να μας γίνουν γνωστά κάποια κρίσιμα αναπάντητα ερωτήματα όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων για την νέα σεζόν.

Με δεδομένο ότι ο Παναθλητικός Συκεών αποτελεί ένα αθλητικό ερασιτεχνικό σωματείο με πάνω από 300 κορίτσια και αγόρια στις υποδομές του, οφείλουμε να προασπίσουμε τις οικογένειες όλων των αθλητών/τριών που εκπροσωπούμε και αυτό απαιτεί, σωστή οργάνωση και προϋπολογισμό των φετινών οικονομικών μεγεθών μετά από μια «οικονομική πανδημία» και πριν από το παντελώς απρόβλεπτο μέλλον.

Διότι αυτή τη στιγμή, το μόνο που έχουμε ως δεδομένο είναι το εξής:

• Δεδομένη θεωρείται η φετινή οικονομική ζημία
• Δεδομένη θεωρείται η μείωση εσόδων από συνδρομές ακαδημιών τόσο για την φετινή όσο και για την επόμενη σεζόν
• Πιθανή είναι και η «εξαφάνιση» των ελάχιστων ούτως ή άλλως χορηγών του γυναικείου μπάσκετ οι οποίοι συνήθως βοηθούσαν λόγω γνωριμιών και όχι λόγω ανταποδοτικότητας του προϊόντος
• Δεδομένος είναι και ο περιορισμός των εσόδων από εισιτήρια, κάρτες διαρκείας
• Δεδομένη είναι η αύξηση εξόδων για εφαρμογή των πρωτοκόλλων υγιεινής
• Δεδομένη θεωρείται – μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της Ε.Ο.Κ. – η αύξηση των εξόδων μετακίνησης και διαιτησίας λόγω της αύξησης των ομάδων που θα συμμετέχουν.

Μας συγχωρείτε αλλά νιώθουμε ειλικρινά ΑΔΥΝΑΜΟΙ να απαντήσουμε τόσο εύκολα για κάτι το οποίο δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το πως θα γίνει, για κάτι το οποίο θα επηρεάσει την φερεγγυότητα και το μέλλον του συλλόγου μας χωρίς να έχουμε κάποια πληροφόρηση για τα ακόλουθα:

• Θα υπάρξει κάλυψη των εξόδων διαιτησίας – γραμματείας από την Ομοσπονδία;
• Θα υπάρξει επιδότηση των σωματείων με βάση την κατηγορία στην οποία συμμετέχουν;
• Θα υπάρχει κάποια πρόνοια για τις ομάδες που θα έχουν πολύ μεγαλύτερα έξοδα μετακινήσεων;
• Θα υπάρξει ο ίδιος αριθμός ξένων με την περσινή χρονιά όπου παρότι αρχικά οι περισσότεροι ζητούσαν επιτακτικά τις 3 (ή και τις 4) ξένες για την αναβάθμιση του αθλήματος, τελικά φτάσαμε στο σημείο να υπάρχει το αντίθετο αποτέλεσμα;
• Και τι θα συμβεί σε περίπτωση νέας πανδημίας με διακοπή του πρωταθλήματος;
• Ποιες άλλες κινήσεις πρόκειται να γίνουν για την διασφάλιση της βιωσιμότητας των σωματείων;

Κατανοούμε ότι μετά από αυτήν την έκτακτη πανδημία, είναι κυριολεκτικά αδύνατον να δοθούν όλες αυτές οι απαντήσεις καθώς για κάποιες από αυτές απαιτείται και η συνδρομή της πολιτείας. Κατανοούμε επίσης ότι ίσως τα θέματα που έχει να επιλύσει η ομοσπονδία να είναι περισσότερα. Ελπίζουμε ωστόσο ότι κατανοείτε κι εσείς την αδυναμία των συλλόγων να πάρουν τόσο σύντομα μια απόφαση υψηλού ρίσκου.

Διότι μετά από όσα βιώσαμε όλοι μας το προηγούμενο 3μηνο θα έπρεπε να σκεφτούμε ποιες είναι οι πραγματικές προτεραιότητες.

Είναι τελικά προτεραιότητα να γίνει κάτι απλά για να γίνει;
• Π.χ. να εξαγγελθεί ένα πρωτάθλημα Α1 με 14 ομάδες και στο τέλος να οδηγούμαστε σε μονοψήφιο αριθμό συμμετοχών
• ή ένα πρωτάθλημα Α2 με τις ομάδες της Επαρχίας να αναγκάζονται να πηγαίνουν από την μία άκρη της Ελλάδος στην άλλη όπου και εκεί τελικά να έχουμε αλυσιδωτές αντιδράσεις και αποχωρήσεις;

 Μήπως τελικά θα πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα το «να γίνει αυτή η κρίση η ευκαιρία» για ριζική αλλαγή της λειτουργίας των γυναικείων εθνικών κατηγοριών ούτως ώστε τα επόμενα χρόνια να διαμορφώσουν ένα υγιές πλαίσιο βιωσιμότητας;
 Μήπως τελικά ήρθε η ώρα για να βάλουμε ένα φρένο στην αυξανόμενη συρρίκνωση του γυναικείου μπάσκετ;
 Μήπως ήρθε η ώρα να αφήσουμε τα σχέδια για αναβάθμιση του αθλήματος μέσω Ευρώπης ή διαμέσου συμμετοχής ξένων αθλητριών και να ασχοληθούμε με την πραγματική αναβάθμιση μέσω ανάπτυξης που θα προκύψει από την ανάδειξη της Ελληνίδας αθλήτριας;
 Μήπως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό πλάνο που θα ενισχύει τους αθλητικούς συλλόγους της περιφέρειας ή ακόμη καλύτερα ειδικά φέτος, να υπάρξει μια ειδική στήριξη των πολλών και νέων νησιωτικών ομάδων που θα συμμετέχουν στις Εθνικές κατηγορίες;

Ο Παναθλητικός Συκεών, θα συνεχίσει να προσφέρει στο γυναικείο μπάσκετ όπως κάνει για πάνω από 30 έτη. Ωστόσο, για να το κάνει αυτό με μεγαλύτερη ασφάλεια και φερεγγυότητα, χρειάζεται την ομοσπονδία ως αρωγό αυτής της προσπάθειας.

Για τον λόγο, αυτό, σας παρακαλούμε όπως υπάρξει μια ενημέρωση των συλλόγων για το τι μέλλει γενέσθαι την φετινή σεζόν πριν την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης συμμετοχής. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να υπάρξει ένα προσχέδιο της φετινής προκήρυξης. Ενώ παράλληλα θα ηχούσε πολύ πιο όμορφα αν υπήρχαν έστω κάποια θετικά – για εμάς – νέα όπως: μείωση ή κατάργηση ξένων αθλητριών, οικονομική ενίσχυση μετακινήσεων, κάλυψη εξόδων αγώνα από την ομοσπονδία, επιχορήγηση αθλητικών σωματείων ως πληττόμενες «επιχειρήσεις». Τέλος κρίνεται αναγκαίο να μετατεθεί η ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής.

Μετά τιμής

Το Δ.Σ.

Related News

Comments are closed