Αυγενάκης στην ΕΡΤ| “Δέσμευση της κυβέρνησης να στηρίξει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό” – “θα ισχύσουν όρια ηλικίας στις εκλογές”

Σε εκπομπή της ΕΡΤ φιλοξενήθηκε ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος τοποθετήθηκε για αρκετά ζητήματα.

Στο ξεκίνημα της συνέντευξης ο υφυπουργός ρωτήθηκε για τα τελευταία φαινόμενα οπαδικής βίας που είναι σε έξαρση τα τελευταία 24ωρα για να απαντήσει πως δεν είναι αρμοδιότητα του δικού του υπουργείου,  παρόλα  αυτά είναι ανοικτή γραμμή με την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

«Όλα αυτά τα περιστατικά και κάποια άλλα που έχουν συμβεί την προηγούμενη περίοδο, είναι καταδικαστέα πέρα για πέρα. Απλά δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου αθλητισμού, γιατί δεν συνδέονται με τον αθλητισμό. Ακόμα κι αν, κατά δήλωσή τους γιατί δεν είναι φίλαθλοι είναι χούλιγκαν και ταραξίες, λένε πως είναι φίλαθλοι νομίζω πως η ελληνική αστυνομία που την εμπιστευόμαστε κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε αρχικά ο Λευτέρης Αυγενάκης και πρόσθεσε:

«Είναι λάθος να γενικεύουμε τα πράγματα, είναι συγκεκριμένα περιστατικά. Τα βλέπω σαν περιπτώσεις που πρέπει να επιληφθεί η αστυνομία και οι δικαστικές αρχές. Δεν έχουν να κάνουν με το υπουργείο αθλητισμού, εμείς καταδικάζουμε κάθε μορφής βία. Από όπου κι αν προέρχεται, έστω κι αν κάποιοι το κάνουν στο όνομα του οπαδισμού. Εμείς έχουμε περάσει ήδη διάταξη με την οποία διευκολύνουμε την αστυνομία και τις διωκτικές αρχές να συγκεντρώνουν υλικό και αυτό το υλικό να είναι αξιοποιήσιμο από τις ερευντηικές δικαστικές αρχές στη συνέχεια. Κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή της αστυνομίας και των δικαστών, αλλά κάτι παραπάνω δεν είναι τις αρμοδιότητας του υπουργείου αθλητισμού».

Σχετικά με το πότε θα μπορέσουν επιτέλους οι οικογένειες να πάνε χωρίς φόβο στα γήπεδα, σχολίασε: «Δεν σημαίνει ότι μια πανδημία δυο μηνών μπορεί να ξεκαθαρίσει ένα φαινόμενο δεκαετιών. Είναι σε εξέλιξη μια συζήτηση για τη λειτουργία σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις λέσχες φιλάθλων. Θα μπει και πάλι στο τραπέζι για να τελειώσει ο δημόσιος διάλογος για να το θέσουμε προς νομοθέτηση. Αλλά δεν είμαστε για τα πάντα οι ειδικοί, δεν είναι όλα αρμοδιότητα δική μας. Δεν είναι το δικό μας υπουργείο υπεύθυνο, αλλά δεν αποποιούμαστε βάρος και ευθύνη. Συνεργαζόμαστε με το υπουργείο προστασίας του πολίτη, με τον κύριο Χρυσοχοΐδη, με τον κύριο Τσιάρα και όλα τα στέλεχη. Έχουμε κάνει κινήσεις με τη Σούπερ Λίγκα, την ΕΠΟ και τις άλλες ομοσπονδίες των άλλων αθλημάτων».

Επίσης, υπογράμμισε ότι: «Δεν είναι υπόθεση του ενός η βία, είτε είναι οπαδική βία είτε όχι, είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα με πολλές διαστάσεις. Δεν είναι υπόθεση ενός σκληρού νόμου να τα εξαφανίσει. Είναι ένα σύνολο πραγμάτων και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Υποχρέωσή μας είναι τα ασφαλή γήπεδα, όταν μας το επιτρέψει η πανδημία, να μπορεί να επιστρέψει κάθε οικογένεια και κάθε νέο παιδί».

Στη συνέχεια, ο Λευτέρης Αυγενάκης ρωτήθηκε για το θέμα των εκλογών των ομοσπονδιών και απάντησε: «Έγινε μια ενημέρωση του πρωθυπουργού για τα ζητήματα του αθλητισμού και για αυτό το ζήτημα, με τα επιχειρήματα και τα στοιχεία όλης της κατάστασης. Καταλήξαμε σε αυτή την απόφαση που έγινε γνωστή με την ανακοίνωση της ΓΓΑ. Οι εκλογές των 48 αθλητικών ομοσπονδιών της χώρας μας, να γίνουν το φθινόπωρο. Ετοιμάζουμε τη διάταξη για να κατατεθεί ταχύτητα με τα όρια ηλικίας που θα ισχύουν σύμφωνα με τον νόμο που έχουμε περάσει νωρίτερα,  αλλά και με τις αρχαιρεσίες που θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό το φθινόπωρο».

Ενώ  για τις εκλογές της ΕΠΟ υπογράμμισε: «Το πόρισμα που αναμενόταν να έρθει από μέρα σε μέρα λόγω των προβλημάτων με την πανδημία πήγε παραπίσω. Η επίσημη ενημέρωση που έχουμε από πλευράς UEFA αυτός ο οδικός χάρτης για τη βελτίωση της κατάσταστης του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα είναι έτοιμος στα μέσα του Ιουνίου  με μια μικρή επιφύλαξη. Αναμένουμε τις προτάσεις της UEFA και από την άλλη η διάταξη είναι σε ισχύ και προβλέπει εκλογές της ΕΠΟ το φθινόπωρο, άρα δεν αλλάζει κάτι στο χρονοδιάγραμμα».

Ο υφυπουργός, επιβεβαίωσε πως υπάρχει συζήτηση για ομαδικές προπονήσεις, λέγοντας: «Σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο και τη Super League 1 κατατέθηκε χθες και σήμερα εξετάζεται από την επιστημονική επιτροπή και τον ΕΟΔΔΥ, πρωτόκολλο για ομαδική προπόνηση. Η  πρόταση αυτή ήρθε από τους ειδικούς επιστήμονες της Super  League 1 σε συνεργασία με τους γιατρούς των 14 ΠΑΕ, εξετάζεται από τους επιστήμονες της υγειονομικής επιτροπής του υπουργείου αθλητισμού με τους επιστήμονες του ΕΟΔΔΥ έτσι ώστε να υπάρξει μια επίσημη απάντηση για να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε το επόμενο στάδιο, δηλαδή τις προπονήσεις τις ομαδικές πλέον. Πάντα μιλάμε για ανοικτούς χώρους. Η Super League θα αποφασίσει για το αν θα αρχίσει το πρωτάθλημα σύμφωνα με τη διάταξη που περάσαμε στη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες, όποια απόφαση και αν παρθεί θα είναι πάντα σύμφωνη με τις υποδείξεις των επιστημόνων. Για τα άλλα αθλήματα είμαστε stand by, το μπάσκετ και το βόλεϊ αποφάσισαν διακοπή του πρωταθλήματος, οπότε επιτρέπεται προπόνηση σε μικρά γκρουπ σε ανοικτούς χώρους».

Ακολούθως, ο Λευτέρης Αυγενάκης συμπλήρωσε: «Έχουμε μπει στην τρίτη φάση, έχουμε από 13 ετών όλους τους αθλητές όλων των σωματείων να μπορούν να κάνουν ατομικές προπονήσεις σε ανοικτές ή κλειστές εγκαταστάσεις. Όχι ομαδικές προπονήσεις αλλά ναι στην προπόνηση με μπάλα λένε οι ειδικοί. Τα κολυμβητήρια θα λειτουργήσουν, ποσοτικοί περιορισμοί θα υπάρχουν. Σε ανοικτούς χώρους μεγάλους ως 80 άτομα, σε μικρά ανοικτά γήπεδα ή κλειστά, ένα άτομο ανά 30 τ.μ. τουλάχιστον, θα υπάρχουν περιορισμοί και στις πισίνες. Θα υπάρχει πρόβλεψη για να μπουν στα γήπεδα και οι υποψήφιοι για τις πρώην σχολές ΤΕΦΑΑ, τις στρατιωτικές και της αστυνομίας. Έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία της ΚΥΑ για να σταλεί στα αθλητικά κέντρα από τη Δευτέρα, το αργότερο την Τρίτη».

Τέλος, σχετικά με τη στήριξη στον ερασιτεχνικό αθλητισμό απάντησε: «Είναι δέσμευση της κυβέρνησης να στηρίξει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Για αυτό παρακαλούμε όλες τις ομοσπονδίες να στείλουν τα στοιχεία όλων των σωματείων που έχουν την ειδική αθλητική αναγνώριση από τη ΓΓΑ, τους έχει ζητηθεί από τις 14 Απριλίου, έτσι ώστε να έχουμε το μητρώο αθλητικών φορέων που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το υπουργείο μας έτσι ώστε να μπορεί όποιος έχει υπαχθεί ως τις 30 Μαΐου να απολαύσει τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες. Επειδή βλέπουμε ομοσπονδίες να καθυστερούν, από την επόμενη εβδομάδα θα ανεβάσουμε την πλατφόρμα για να μπουν και μόνα τους τα σωματεία για να τους βοηθήσουμε. Αποτελούν τη βάση της αθλητικής πυραμίδας στη χώρα μας».

Share This Post

Δείτε περισσότερα...

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

Δελτίο Τύπου – 2ος Καλλιγώνιος Δρόμος

2οςΚαλλιγώνιος Ημιμαραθώνιος   Ο 2οςΚαλλιγώνιοςΗμιμαραθώνιος και οι παράλληλοι αγώνες (9χλμ, παιδικός 1 χλμ και 1000μ SpecialOlympics)πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στη Λευκάδα στις 24 Μαρτίου 2024