Αιμιλία Κτενά: «Ονειρεύομαι την στιγμή που θα πάρω ένα χρυσό μετάλλιο και θα ακούσω τον Εθνικό ύμνο!»

Η Αιμιλία Κτενά πρόσφατα με το εθνόσημο στο στήθος τερμάτισε στην τρίτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα tae kwon do σκορπίζοντας χαμόγελα στο νησί. Ένα κορίτσι από το Νυδρί που ονειρεύεται να γίνει γιατρός, αλλά ταυτόχρονα να βρεθεί και στο πρώτο σκαλί του βάθρου και με την Εληνική σημαία αγκαλιά να ακούσει τον  Εθνικό μας ύμνο.

 

 Πως αν και κορίτσι ασχολήθηκες με πολεμικές τέχνες , τι ήταν αυτό που σε επηρέασε να ασχοληθείς με το tae kwon do;  

Ήτανε μια τυχαία απόφαση,  η κολλητή μου και συναθλήτρια μου Έλενα Μητσάκη έκανε από πολύ μικρή tae kwon do και μου είχε προτείνει και εμένα να το ξεκινήσω, οπότε αποφάσισα στο τέλος της τετάρτης δημοτικού να δω τι γίνεται και για τι πρόκειται. Μου άρεσε αλλά ποτέ δεν το είχα δει στα σοβαρά γιατί παράλληλα έκανα και άλλα αθλήματα. Αργότερα αυτό εξελίχθηκε σε κάτι πιο σημαντικό. Άρχισα να πηγαίνω σε αγώνες, να μπαίνω περισσότερο στο κλίμα και να κατανοώ καλύτερα το άθλημα. Κατάλαβα ότι ανήκω σε αυτό τον χώρο και με προσπάθεια θα έρθουν και οι διακρίσεις!

 

Πώς συνδυάζεις πρωταθλητισμό και σχολείο καθώς οι απαιτήσεις είναι μεγάλες.

Είναι αρκετά δύσκολο να συνδυαστούν καθώς τώρα από ένα σημείο και μετά στο σχολείο χρειάζεται πολύ ώρα  διάβασμα, όπως χρειάζεται και πολλές ώρες καθημερινής προπόνηση.Αλλά πιστεύω ότι μπορώ να τα καταφέρω χωρίς να μείνει κάτι πίσω….

Ποιοι είναι οι στόχοι σου στο tae kwon do;

Εμένα ο στόχος μου καθώς και το όνειρό μου είναι να βγω πρώτη στο Παγκόσμιο ώστε να μπορέσω να σηκώσω την ελληνική σημαία, να ακούσω τον εθνικό ύμνο και να νιώσω περήφανη για τον εαυτό μου, το σύλλογό μου και τη χώρα μου.

 

Τι πρέπει να έχει ένας αθλητής για να φτάσει στην κορυφή του κόσμου;

Πιστεύω ότι όλα ξεκινάνε από τον ίδιο τον άνθρωπο. Πρέπει κανείς να είναι άνετος, να έχει αυτοπεποίθηση και να μη φοβάται γιατί ο τρόμος και ο φόβος είναι κάτι που κρατάνε τον άνθρωπο πίσω και δεν τον αφήνουν να εξελιχθεί και να αποδείξει τι πραγματικά μπορεί να κάνει. Βέβαια απαιτεί πολλές θυσίες το tae kwon do και γενικά ο πρωταθλητισμός γιατί υπάρχουν στιγμές που κάποιοι φίλοι σου θα βγούνε, θα πάνε να πιούνε, θα κάτσουνε έξω μέχρι αργά, εσύ δεν θα μπορείς γιατί θα πρέπει να συγκεντρωθείς σε άλλα πράγματα.

 

Πώς είναι οι προπονήσεις;

Όταν πλησιάζουν οι αγώνες οι προπονήσεις γίνονται πολύ πιεστικές. Τόσο ο δάσκαλος μου όσο και εγώ θέλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Η αλήθεια είναι ότι έχω ένα θέμα με την σπονδυλική μου στήλη και δυσκολεύομαι πάρα πολύ γιατί το tae kwon do στηρίζεται σε περιστροφικές κινήσεις και απαιτεί πολύ ταχύτητα και όταν αυτό δεν γίνεται επιτυχώς για λόγους υγείας, γίνεται αυτομάτως και πιο δύσκολη η προπόνηση. Όμως  μαθαίνουμε όλοι να προσπερνάμε αυτά τα εμπόδια και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε.

 

Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή στην μέχρι τώρα καριέρα σου;

Νομίζω το φετινό παγκόσμιο που πήρα την 3η θέση, όπως και στο πανευρωπαϊκό. Γενικά σαν εμπειρία,να αγωνίζεσαι με το εθνόσημο είναι μοναδική!Εγώ εφέτος κατάφερα να τερματίσω στην τρίτη θέση, έκανα ότι καλύτερο μπορούσα και αισθάνομαι εντάξει με τον εαυτό μου. Ξέρω ότι θυσίασα πολλά πράγματα και κατάφερα στο τέλος να πετύχω τον στόχο μου και να ανέβω στο βάθρο.

 

 

Πες μου  λίγα λόγια για τον προπονητή σου και για τα άτομα που σε στηρίζουν σε αυτή σου την προσπάθεια.

Σε όλη αυτή τη προσπάθεια που κάνω τόσο καιρό με έχει βοηθήσει απίστευτα πολύ ο δάσκαλός μου, Σπύρος Ναστόπουλος, και η προπονήτρια μου Κοψιδά Μαρία. Προσπαθούν ώστε  να έχω καλή ψυχολογία, να νιώθω καλά με τον εαυτό μου, να μην αγχώνομαι, με έχουν κάνει να πιστεύω απίστευτα πολύ στον εαυτό μου και να είμαι άνετη σε αυτό που κάνω.Νιώθω ότι αυτή είναι η δεύτερή μου οικογένεια και πως το tae kwon do είναι ο χώρος που ανήκω! Επίσης με βοηθάει πολύ η κολλητή και συναθλήτριά μου Μητσάκη Έλενα, με την οποία κάνουμε τόσο καιρό μαζί προπόνηση, είμαστε πάντα εκεί η μία για την άλλη.Φυσικά  η οικογένεια μου είναι δίπλα μου σε κάθε μου βήμα.

 

Τι θα ήθελες να συμβεί στο μέλλον;

Λοιπόν, του χρόνου που δίνω πανελλήνιες έχω σκοπό να περάσω στην Ιατρική. Όπως καταλαβαίνετε αυτό θέλει πολύ διάβασμα, θέλει να έχεις το μυαλό σου εκεί, αυτό σημαίνει ότι  δεν θα έχω τοσο ελεύθερο χρόνο για το αγαπημένο μου άθλημα. Όμως όταν πετύχω τον στόχο μου και μπω στην Ιατρική σχολή θα συνεχίσω το tae kwon do θα προσπαθήσω να κερδίσω τον χρόνο που έχασα με τις εξετάσεις και το διάβασμα.

 

Διακρίσεις :

  • Φλεβάρης 2018 Πανελλήνιο 2η θέση
  • Πανευρωπαϊκό 2018 στην Εσθονία στο Ταλίν 3η θέση
  • Πρόκριση Ιούνιος 2018 δεύτερη θέση στη Θεσσαλονίκη
  • 3η θέση στο Παγκόσμιο στη Λευκορωσία στο Μίνσκ  Αύγουστος 2018
  •  5η θέση στο king of tae kwon do το Δεκέμβρη του 2018
  •  Πανελλήνιο 2019 Φλεβάρη στο Παλαιό Φάληρο Αθήνα 2η θέση
  • Πανευρωπαϊκό 2019 στο Ρίμινι Ιταλίας 5η θέση
  •  Πρόκριση 2019 2η θέση και Παγκόσμιο Αύγουστο 2019 3η θέση

    ΠΗΓΗ: lefkadapress.gr – Εμιλιάνο Ρουμάνι

Share This Post

Δείτε περισσότερα...