ΜΠΑΡΑΖ ΑΝΟΔΟΥ Γ΄ Εθνικής: Οι τέσσερις προπονητές εκφράζουν τις απόψεις τους

Την Κυριακή 15/5 θα γίνει η 1η από τις έξι Αγωνιστικές των μπαράζ για την άνοδο στην Γ΄Εθνική, με διεκδικήτριες ομάδες το Ναυπακτιακό Αστέρα, την Αμβρακία Κωστακιών, τον Τηλυκράτη Λευκάδας και τον Αστέρα Ιτέας. Τέσσερις ομάδες για τις δύο θέσεις της ανόδου, οι οποίες έχουν ανοίξει την «όρεξη» σε όλους.

Ίσως ο Ναυπακτιακός και ο Τηλυκράτης να έχουν  θέσει την άνοδο ως αυτοσκοπό, ωστόσο όπως ήδη έχουμε διαπιστώσει τόσο η ομάδα της Άρτας, όσο κι αυτή της Φωκίδας (που δεν έχει πια εκπροσώπηση σε Εθνικές Κατηγορίες), προσβλέπουν στην Γ΄Εθνική. Η «Σ» ήρθε σε επαφή με τους προπονητές των τεσσάρων ομάδων, τον Δημήτρη Θεοδοσίου του Ναυπακτιακού, τον Δημήτρη Μπαλάφα της Αμβρακίας (σε ρεπορτάζ του Βασίλη Βασιλείου), τον Ανδρέα Παντζιαρά  του Τηλυκράτη (σε ρεπορτάζ του Γιώργου Δευτεραίου) και τον Κώστα Λίβα της Ιτέας  (με την συμβολή του Κώστα  Παλάτζα).  Το ερώτημα που τέθηκε είχε τρία σκέλη: την εκτίμησή τους για τις ισορροπίες και τους συσχετισμούς σ’ αυτόν τον Όμιλο των μπαράζ, την γνώμη τους για το ποια στοιχεία θα κρίνουν  την άνοδο και την δυναμική της ομάδας τους σ’ αυτή την διαδικασία.

 

Δημήτρης Θεοδοσίου  

Ο τεχνικός του Ναυπακτιακού (φωτο 1 κάτω) έχει συμμετάσχει ξανά σε τέτοια μπαράζ κι έχει πάρει την άνοδο (την σεζόν 2011-12 για την τότε Δ΄Εθνική) με τον Άρη Αιτωλικού, αλλά δεν το επανέλαβε με τον Όμηρο Νεοχωρίου πριν δύο χρόνια. Στον Αστέρα ανέλαβε προπονητής  λίγο πριν  τη λήξη του πρωταθλήματος  στα μέσα Μαρτίου και ήταν ο τρίτος της περιόδου που διανύουμε, για την ομάδα της Ναυπάκτου.

Μας απάντησε:

«Πρόκειται για μια διαδικασία επίπονη και ψυχοφθόρα. Οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές με ότι αυτό συνεπάγεται καλούνται να ανταπεξέλθουν σε μία διαδικασία έξι αγώνων σε είκοσι ημέρες. Θα χρειαστεί να ξοδέψουν αρκετή ενέργεια, σωματική , ψυχική και νοητική και σε κάθε παιχνίδι του μίνι αυτού πρωταθλήματος να βγάλουν και ένταση.

Έχοντας λοιπόν αυτά τα δεδομένα και με την εμπειρία που έχω στην διαδικασία αυτή από τις δύο προηγούμενες συμμετοχές με Άρη Αιτωλικού επιτυχώς και Όμηρο Νεοχωρίου ανεπιτυχώς, οι παράγοντες που θα παίξουν ρόλο στην επίτευξη του στόχου είναι οι εξής.

Η υποδομή που έχει κάθε ομάδα στον τομέα της φυσικής κατάστασης. Σημαντικό ρόλο παίζει η εμπειρία κυρίως αυτής της διαδικασίας,  οι έδρες και το βάρος του ονόματος μπορούν να επηρεάσουν την πορεία μιας ομάδας, όπως επίσης  η ποιότητά της , αλλά και η ατομική εμπειρία ποιότητα και προσωπικότητα των ποδοσφαιριστών.

Ένα άλλο κύριο στοιχείο είναι το βάθος στο ρόστερ που έχει κάθε ομάδα, καθώς τα παιχνίδια είναι πολύ κοντά και θα υπάρχουν τραυματισμοί και κόπωση. Πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει η διαχείριση αγωνιστικών καταστάσεων και αποτελεσμάτων και η γρήγορη επαναφορά είτε υπάρχουν αρνητικά συναισθήματα είτε θετικά, ώστε να μην επηρεάζουν το επόμενο παιχνίδι. Επίσης σημαντικό  παίξει και η ανταγωνιστικότητα των πρωταθλημάτων και κατά πόσο οι ομάδες έχουν δοκιμαστεί και ανταπεξέλθει σε δύσκολες αγωνιστικές καταστάσεις.

Βάσει λοιπόν αυτών των στοιχείων προετοιμάζεται για την διαδικασία αυτή και ο Ναυπακτιακός Αστέρας, γνωρίζοντας ότι φέτος ίσως να είναι και η πιο αμφίρροπη διαδικασία λόγω της δυναμικής και της ποιότητας των τεσσάρων ομάδων.

Πιθανό ενδεχόμενο και μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι στο τέλος της διαδικασίας οι βαθμολογικές διαφορές των τεσσάρων θα είναι μικρές, πράγμα που σημαίνει ότι πολλά θα κριθούν στις λεπτομέρειες.

Ο καθένας από τους αντιπάλους μας έχει την δική του δυναμική, τα δικά του χαρακτηριστικά και θέλει διαφορετική αντιμετώπιση στα παιχνίδια. Όσον αφορά λίγα πράματα για την δυναμική των αντιπάλων. Ο Τηλυκράτης  έχει μια πλειάδα καλών ποδοσφαιριστών που έχουν εμπειρία από μεγαλύτερες κατηγορίες. Η Αμβρακία έχει και αυτή έμπειρους ποδοσφαιριστές έξι  εκ των οποίων  συμμετείχαν ξανά  σαν συμπαίκτες και με τον ίδιο προπονητή στην διαδικασία αυτή πριν δύο χρόνια με την Αναγέννηση  Άρτας και κατέκτησαν την πρώτη θέση και την άνοδο στην Γ΄ Εθνική.

Τέλος η Ιτέα η οποία φαίνεται να έχει βλέψεις ποντάροντας κυρίως στην ιδιόμορφη έδρα της, μικρό γήπεδο σε διαστάσεις με έντονη την παρουσία του κόσμου σε παλμό και σε ένταση, που δίνει επιπλέον δύναμη στους ποδοσφαιριστές της και κάνει το γήπεδο αυτό κλουβί και δύσκολο για κάθε αντίπαλο.

Σαφώς υπάρχουν και μειονεκτήματα στις ομάδες αυτές τα οποία για ευνόητους λόγους δεν θα αναφέρω.

Εμείς θεωρούμε ότι έχουμε την ποιότητα, το όνομα της ομάδας είναι βαρύ, ανταπεξήλθαμε,  τερματίσαμε πρώτοι και ¨ ψηθήκαμε ¨ σε δύσκολα παιχνίδια με πολύ  καλούς αντιπάλους,  έχουμε την δυνατότητα μέσα από την προσπάθειά μας, την βοήθεια του κόσμου και την “δίψα”  που έχουμε και εμείς και ο κόσμος, να πετύχουμε τον στόχο της ανόδου στην Γ΄ Εθνική.

 

Δεν θα μπω στην διαδικασία να χρίσω φαβορί για τις δύο θέσεις γιατί η εμπειρία με δίδαξε ότι μπορείς πολύ εύκολα να εκτεθείς».

 

 

Ανδρέας Παντζιαράς 

Ανέλαβε τον Τηλυκράτη τέλος Μαρτίου στη θέση του Άγγελου Μπέκα και τα προηγούμενα χρόνια είχε θητεύσει σε Δόξα Δράμας (Γ΄Εθνική), Απόλλωνα Καλαμαριάς (Β΄Εθνική). Τις ερωτήσεις μετέφερε ο εκ Λευκάδας δημοσιογράφος Γιώργος  Δευτεραίος, στον οποίο o Ανδρέας Παντζιαράς (φωτο 4 κάτω) απάντησε:

«Και οι τέσσερις ομάδες ξεκινούν από την ίδια αφετηρία από την στιγμή που είναι πρωταθλήτριες στην Ένωσή τους. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει το μεγάλο φαβορί στην συγκεκριμένη διαδικασία. Καθοριστικό ρόλο πιστεύω ότι θα παίξει η έδρα κάθε ομάδας, αλλά και το ξεκίνημα στην διαδικασία, δηλαδή οι δύο πρώτες Αγωνιστικές.

Εμείς έχουμε ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα που δεν το έχει καμία άλλη ομάδα, αφού θα δώσουμε τρία σερί ματς εκτός έδρας. Εκεί θα κριθούν πολλά πράγματα για την ομάδα μας. Αν στα τρία εκτός έδρας ματς έχουμε καλή συγκομιδή βαθμών, τότε μετά όλα θα είναι αποκλειστικά στο χέρι μας, καθώς θα ολοκληρώσουμε την διαδικασία με δύο εντός έδρας ματς. Θέλω να σημειώσω ότι και η κούραση αναμένεται να παίξει το ρόλο της, αφού είμαστε στο φινάλε της σεζόν και μην ξεχνάμε ότι οι παίκτες που αγωνίζονται είναι ερασιτέχνες.

Η πρώτη Αγωνιστική δεν θα κρίνει τον πρωταθλητή, βέβαια η νίκη για εμάς λόγω και της ιδιαιτερότητας του προγράμματος, θα είναι πολύ σημαντική. Γι’ αυτό καλούμε τον κόσμο μας να στηρίξει την προσπάθεια και να γεμίσει την κερκίδα του Δημοτικού Σταδίου».

 

Δημήτρης Μπαλάφας

Ο Δημητρης Μπαλαφας  (φωτο 3 κάτω) χαρακτηρίζεται κόουτς των επιτυχιών στη περιοχή της Άρτας, αφού στα τρία  χρόνια ως προπονητής κατέκτησε  δυο πρωταθλήματα στην Άρτα (με Αναγέννηση και Αμβρακία)  και μια σεζόν στη Γ΄ Εθνική  με την Φιλιππιάδα  παράμεινε σχετικά εύκολα. Κοντράρονται ξανά  με τον Θεοδοσίου, όπως πριν  δύο χρόνια που η Αναγέννηση είχε πάρει το ένα και μοναδικό “εισιτήριο”  της ανόδου.  Ξεκίνησε στην ομάδα των Κωστακιών από το καλοκαίρι και την ανέδειξε πρωταθλήτρια Άρτας για 2η φορά στην ιστορία της.

Ο Βασίλης Βασιλείου μίλησε μαζί του και δήλωσε:

«Η ομάδα μας μετά τον μεγάλο στόχο της κατάκτησης του πρωταθλήματος, είναι έτοιμη για την διαδικασία των μπαράζ, απέναντι σε 3 ομάδες πολύ καλές. Τον Τηλυκράτη τον εχω παρακολουθήσει κάποιες φορές από κοντά,  στο  γήπεδο, το  Ναυπακτιακό  μόνο τηλεοπτικά, ενώ μόνη ομάδα για την οποία  εχω τις λιγότερες πληροφορίες είναι ο Αστέρας Ιτέας. Έχω παίκτες οι οποίοι διαθέτουν την εμπειρία   τέτοιων  αγώνων  και είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, μιας και φέτος ανεβαίνουν δυο ομάδες, οπότε συγκεντρώνουμε περισσότερες πιθανότητες. Θεωρώ  ότι το πρόγραμμα είναι καλό για την ομάδα μας και θα κοιτάξουμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τα ματς τα οποία θα είναι συνεχή Κυριακή –Τετάρτη – Κυριακή . Εμείς σαν ομάδα παρουσιάσαμε μια κάμψη, αλλά πιστεύω ότι θα ‘ναι παροδική και θα επιστρέψουμε στο αγωνιστικό μας επίπεδο κατά τη διάρκεια της σεζόν αρχής γενομένης την Κυριακή στην Λευκάδα,  με τον  Τηλυκράτη».

 

Κώστας Λίβας

Προπονητής από την αρχή της σεζόν στον Αστέρα Ιτέας ο Κώστας Λίβας (φωτο 2 κάτω) είχε ξανά την εμπειρία των μπαράζ αυτών την πρώτη φορά που θεσπίστηκαν, στην σεζόν 2011-12 για την Δ΄Εθνική, όπου δεν πέτυχε την άνοδο με τον Ανδρούτσο Γραβιάς. Τότε είχε έρθει αντιμέτωπος με τον Δημήτρη Θεοδοσίου ως  προπονητή του Άρη Αιτωλικού. Με την συνδρομή του Κώστα  Παλάτζα (αθλητικού συντάκτη της  Φωκίδας) επικοινωνήσαμε με τον τεχνικό του Αστέρα και μας είπε:

«Φαβορί στον Όμιλο είναι, θεωρητικά, ο Ναυπακτιακός και ο Τηλυκράτης, βάσει μπάτζετ και  επιπέδου τοπικού πρωταθλήματος.  Πολλά θα κριθούν στην έδρα κάθε ομάδος, στο ποιος το θέλει περισσότερο και  ποιες ομάδες έχουν μεγαλύτερο βάθος πάγκου για ν’ αντέξουν στα συνεχόμενα ματς. Έχω δει το Ναυπακτιακό, είναι ομάδα με δύναμη, με ψηλά παιδιά, καλή ομάδα στις στατικές φάσεις, με δυναμική και με κόσμο. Για τον  Τηλυκράτη έχω πληροφορηθεί ότι έχει μεγάλο μπάτζετ και η Αμβρακία διαθέτει παίκτες από την Αναγέννηση Άρτας, οι οποίοι πριν δύο χρόνια πρωταγωνίστησαν κι ανέβηκαν.

Εμείς έχουμε 5-6 παίκτες με παραστάσεις από την παλιά Δ΄Εθνική και οι υπόλοιποι είναι νέοι και φιλόδοξοι. Θα είμαστε αρκετά ανταγωνιστικοί, με στόχο την άνοδο, χωρίς να έχει τεθεί ως αυτοσκοπός απ’ την αρχή.  Οι 23 από τους 25 παίκτες μας είναι από την Φωκίδα, με στόχο να υπάρχει παρόν και μέλλον και με μέσο όρο ηλικίας περίπου  εικοσιτεσσάρων ετών. Το δικό μας μπάτζετ πρέπει να βρίσκεται στο ¼ των υπολοίπων, βάσει όσων ακούω, αλλά δεν θέλουμε η ομάδα να αποκτήσει χρέη. Κι αν δεν τα καταφέρει φέτος να μπορεί να το κάνει την επόμενη χρονιά, ή γενικά στο άμεσο μέλλον.

“Φοβάμαι” μόνο τους  ρυθμούς στα συνεχή ματς  Κυριακή –Τετάρτη – Κυριακή, καθώς οι 14-15 παίκτες μας είναι εκείνοι που θεωρούνται ισοδύναμοι. Αν ξεκινήσουμε καλά θα αυξήσουμε τις ελπίδες μας. Την Κυριακή θα έλθει πολύς κόσμος, από Ιτέα, Ναύπακτο και Άμφισσα. Γενικά υπάρχει αισιοδοξία κι ενθουσιασμός για τα μπαράζ αυτά κι επαναλαμβάνω… μην μας υποτιμήσει κανείς!».

πηγή: http://sportait.gr

Share This Post

Δείτε περισσότερα...

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Α΄ ΕΠΣ Π-Λ| Παρελθόν ο Πετσίνης από τον Απόλλων Πάργας

Η διοίκηση του Απόλλωνα Πάργας ανακοίνωσε την κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας με τον προπονητή Γιώργο Πετσίνη. Αναλυτικά: Ο Απόλλων Πάργας ανακοινώνει την κοινή συναινέσει