Ο Σπύρος Φραγκούλης αποκλειστικά στο Lefkadasportnews.gr

Ο πρώην Γενικός Αρχηγός του Αγίου Πέτρου, μιλάει για όλους και για όλα στο lefkadasportnews.gr σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί. Μιλάει για την αποχώρησή του από τον Αγ. Πέτρο, για τους παράγοντες, τους ποδοσφαιριστές και τους διαιτητές. Μιλάει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και για την κριτική που δέχθηκε.

-ΓΙΑΤΙ   ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕΣ ? ΑΦΟΥ Η ΟΜΑΔΑ ΠΗΓΑΙΝΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ

Κάποτε ο Κρόιφ είπε: “Είμαι πρώην παίχτης, πρώην προπονητής, πρώην γενικός αρχηγός και πρώην επίτιμος πρόεδρος. Που σημαίνει ότι για όλα υπάρχει ένα τέλος “. Το τέλος στην δική μου περίπτωση είχε προαναγγελθεί πριν από τρία περίπου χρόνια, όταν ξεκαθάρισα πριν τις εκλογές τότε, ότι θα ασχοληθώ μόνο για μια θητεία. Καταστατικά, η θητεία στο ΔΣ του σωματείου είναι τριετής. Έτσι και έπραξα.

Ήξερα από τότε, ότι οι οικογενειακές μου υποχρεώσεις, με την κόρη μου στην τελευταία τάξη του Λυκείου και η προετοιμασία της για της Πανελλήνιες, δεν θα μου επιτρέπουν να ασχοληθώ με κάτι άλλο φέτος. Εξάλλου, είμαι και τις άποψης ότι τρία χρόνια είναι αρκετά για να δουλέψει κανείς διοικητικά σε σωματείο. Πρέπει να αλλάζουν οι διοικούντες να έρχονται και άλλοι με νέες απόψεις, ξεκούραστοι και με μεράκι για να προχωρήσει το πράγμα. Όσοι παραμένουν πολλά χρόνια αποκτούν ιδιοκτησιακή νοοτροπία που είναι το χειρότερο για ερασιτεχνικό σωματείο.

-ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΜΕΛΟΝ?

Μετά από ένα χρόνο, όπως σου είπα πριν, είναι πολύ πιθανόν και αν όλα πάνε καλά. Τον πρώτο λόγο θα τον έχει πάντα ο Αγ. Πέτρος, αν ταιριάζει η φιλοσοφία μου με αυτή της ομάδας. Αλλιώς θα δούμε…Με πιέζουν έντονα, όπως ξέρεις, άλλα σωματεία ακόμη και τώρα, απλά να συμμετέχω με αρμοδιότητες που δεν απαιτούν χρόνο.

-ΚΑΙ ΤΙ ΣΚΟΠΕΥΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ?

Είναι πολύ πρόωρο να πω. Δεν είναι ερασιτεχνικά σωματεία πάντως. Τέλος πάντων, η απάντηση είναι αρνητική.

-ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕΣ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ?

Ακόμη τη δέχομαι. Ο καθένας έχει και το δικαίωμα και την υποχρέωση να ασκεί κριτική σε αυτούς που διοικούν. Έτσι είναι η αρχή για όσους εκλέγονται. Είναι δεδομένο ότι θα δεχόμουν κριτική. Ακόμη και η μόνιμα κακόπιστη κριτική και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας είναι μέσα στο παιχνίδι. Και αυτά τα δύο εγώ τα δέχθηκα και ακόμη τα δέχομαι στο μέγιστο βαθμό. Έχει δικαίωμα ο κόσμος να λειτουργεί όπως θέλει. Ούτως ή άλλως ποιος έχει δίκιο φάνηκε. Οι αριθμοί και οι βαθμολογίες είναι εκεί και θα μένουν για πάντα.
-ΤΙ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΣ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ  ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΩΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ?

Ελλείματα .

-ΔΗΛΑΔΗ?

Για τα προβλήματα που δεν προάγουν το ποδόσφαιρο στο βαθμό που θα έπρεπε, δεν φταίει η ΕΠΣ, δεν φταίνε οι ανύπαρκτες εγκαταστάσεις, δεν φταίει η οικονομική κρίση, δεν φταίνε οι ποδοσφαιριστές, ούτε τίποτα από αυτά.

-ΚΑΙ ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ?

Τα κυρίως θέματα που πρέπει να λυθούν είναι τα ελλείμματα τα διοικητικά και τα ελλείμματα της διαιτησίας κατά κύριο λόγο. Ευτυχώς, κάτι τέτοιο δεν παρατηρείται σε όλα τα σωματεία και ευτυχώς δεν παρατηρείται σε όλους τους διαιτητές.

-ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ?

Λόγω της ιδιότητάς μου, έπρεπε να έχω επαφές με στελέχη συμβουλίων πολλών σωματείων και εντός νησιού και εκτός νησιού. Κατάλαβα λοιπόν, ότι υπάρχουν συμβούλια, που τα στελέχη τους μόνο το καλό του ποδοσφαίρου και της ομάδας δεν έχουν στο μυαλό τους. Απλά αναμείχθηκαν σε ένα σωματείο από καθαρή ιδιοτέλεια και μέσα από αυτό προσπαθούν να κρύψουν την ανεπάρκειά τους. Και το κακό είναι ότι προσπαθούν να προσανατολίσουν και την ομάδα στους σκοπούς τους.

Κατάλαβα επίσης, ότι υπάρχουν και ελλειμματικοί διαιτητές που ενώ στο σύνολό τους είναι αξιοπρεπέστατοι άνθρωποι, κοινωνικά και επαγγελματικά καταξιωμένοι, που ενώ γνωρίζουν πολύ καλά τους κανονισμούς του παιχνιδιού και έχουν και  εμπειρία, δεν μπορούν, όχι όλοι, να κερδίσουν τον σεβασμό, των παρευρισκομένων κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Οι διαιτητές είναι παίχτες και είναι και αυτοί άνθρωποι με ατέλειες, που κάνουν και λάθη. Οι διαιτητές όμως, που από το πρώτο σφύριγμα, κερδίζουν τον σεβασμό και λάθη κάνουν, δεν θα τα προσέξει κανείς.

Φαντάσου τώρα να έχουμε διοικούντες με ιδιοτελείς σκοπούς και διαιτητές που “χάνουν τη μπάλα” από το πρώτο σφύριγμα, τι εκρηκτικό μείγμα προκύπτει. Παραδείγματα έχουμε πολλά.

-ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕΣ ΚΑΠΟΥ  ΣΤΗΝ ΕΠΣ

Ναι είπα ότι θεωρώ ότι δεν έχει μερίδιο ευθύνης στα κακώς κείμενα ή τέλος πάντων, δεν έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

-ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΟΥΣ ΟΡΙΖΕΙ

Η ΕΠΣ είναι η διοργανώτρια αρχή. Αυτούς τους διαιτητές έχει, αυτούς ορίζει. Έχει και αστέρια, έχει και κομήτες. Μακάρι να είχε μόνο αστέρια. Μακάρι  να ήταν επιπέδου Φέλιξ Μπριχ, όλοι. Τότε δεν θα κάναμε αυτή την συζήτηση. Και τέλος πάντων εγώ τρία χρόνια από την ΕΠΣ δεν είχα κανένα πρόβλημα. Ήταν πάντα δίπλα και όχι απέναντι. Μου έλυνε προβλήματα και δεν μου δημιουργούσε. Διοικητικά αναφέρομαι. Μην παρεξηγηθώ. Ήταν πάντα κάποιος στο τηλέφωνο να με συμβουλεύσει όταν είχα θέματα με το γήπεδο για παράδειγμα.

Το μόνο κακό είναι πως μαζί με τα σχολεία διαιτητών και προπονητών που διοργάνωνε, έπρεπε να κάνει και σχολείο “παραγόντων”, να μάθουν κάποια πράγματα και οι παράγοντες που σου προανέφερα. (γέλια)…Πλάκα κάνω

-ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΕΤΡΟ ΥΠΗΡΧΑΝ  ΤΕΤΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ?

Παντού υπάρχουν. Ευτυχώς, όμως δεν συμμετείχαν στη δική μας θητεία. Ούτως ή άλλως δεν είχαν χώρο να δραστηριοποιηθούν, γιατί τέτοιοι παράγοντες θέλουν σωματεία χωρίς προσωπικότητα και χωρίς σκοπούς για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Εξάλλου ήταν από την αρχή ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες του καθενός μας στο συμβούλιο που κανείς δεν έμπαινε στα “χωράφια” του άλλου.

Οι παράγοντες με ιδιοτελή σκοπό δεν θέλουν οργανωμένα σωματεία. Θέλουν “ανοργανωσιά” για να μπορούν να αυτοπροβάλλονται.

-Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΑΣ ΗΤΑΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ . Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ?

Δεν υπάρχει συνταγή. Η κοινή φιλοσοφία μεταξύ των μελών του ΔΣ στους σκοπούς και στις κατευθύνσεις που θα πάρει το σωματείο από τη γενική συνέλευση είναι το ζητούμενο. Αυτό που σε κάνει πετυχημένο είναι να υπάρχουν από την αρχή ξεκάθαροι ρόλοι στον καθένα από τα μέλη του ΔΣ. Ξεκάθαροι στόχοι από την αρχή της σεζόν και ο καθένας να τρέχει από τον τομέα του για την επίτευξη του στόχου. Ιδιαίτερα, δε όταν πήραμε την εντολή της Γενικής Συνέλευσης το 2015 να ενδυναμωθεί η ομάδα από παίχτες για να κερδίζει σε κάθε αγώνα. Το πρωτάθλημα ήταν στόχος και μονόδρομος. Εγώ ήμουν πολύ τυχερός σε αυτά τα τρία χρόνια.
-ΓΙΑΤΙ ΗΣΟΥΝ ΤΥΧΕΡΟΣ?

Είχα μια Πρόεδρο (σσ  Άννα Βρυώνη), που στήριξε την προσπάθεια στα μέγιστα. Προπονητές που θα ζήλευαν και οι Εθνικές κατηγορίες για το πάτους για μπάλα. Φροντιστή που ήταν πάντοτε μπροστάρης και πάντοτε εκεί. Υπεύθυνο γηπέδου που δεν καταλάβαινε από καλοκαίρια και προβλήματα. Είχε ένα γήπεδο χαλί, βρέξει χιονίσει και πάνω και πρώτα από όλα ποδοσφαιριστές που ήταν παιχταράδες με ήθος.

ΛΑΘΗ ?

Πολλά και τα περισσότερα δικά μου. Δεν θα κρυφτώ για να δικαιολογηθώ και να σου πω ότι “όποιος δουλεύει κάνει λάθη”. Απλά πίστεψα σε ανθρώπους και με απογοήτευσαν και με πίστεψαν άνθρωποι που τους απογοήτευσα. Και ποδοσφαιριστές και παράγοντες. Δεν έκανα εκπτώσεις στο σκεπτικό μου και έφερα πολύ κόσμο σε δύσκολη θέση. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν όμως και δεν είναι καλό να λέγονται γιατί η ομάδα ξεκινά φέτος με νέα δεδομένα.

-ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ? ΔΗΛΑΔΗ?

Η ομάδα έχει ένα νέο συμβούλιο, που απαρτίζεται από νέους και μορφωμένους ανθρώπους και από ανθρώπους με εμπειρία. Ο Πρόεδρος, για παράδειγμα είναι από τους πρώτους που δούλεψαν στο παρελθόν για να υπάρχει αυτή η ομάδα σήμερα. Όλοι τους είναι ικανότατα στελέχη καταξιωμένα στην κοινωνία, που ζουν και δραστηριοποιούνται μόνιμα στην περιοχή, αγαπούν και υποστηρίζουν το χωριό και με ανιδιοτελείς προθέσεις. Δεν είναι παράγοντες με την στενή έννοια του όρου, και αυτό είναι καλό και έχουν όρεξη για δουλειά.

Από πλευράς μου τους εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία. Θα στηρίξω τις όποιες αποφάσεις τους. Και όπως τους έχω πει και κατ΄ ιδίαν, θα είμαι πάντα εκεί ότι χρειαστούν.
-ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΝΕΟ ΔΣ ΔΕΝ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ  ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΡΥΘΜΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΓΥΡΩ ΟΜΑΔΕΣ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ Η ΟΜΑΔΑ  ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ.

Όποια απόφαση πάρει ο σύλλογος, σου το είπα και πριν, εγώ θα την στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις. Είμαι μέλος στο σωματείο από την ώρα που πρωτομπήκα σε γήπεδο. Δεν έχω παίξει ποτέ αντίπαλος στον Αγ.Πέτρο και πάντα ήμουν κοντά και ας βρισκόμουν μακριά λόγω δουλειάς. Δεν θα ήταν ούτε έντιμο, ούτε αξιοπρεπές από την πλευρά μου να μην στηρίξω το σωματείο ανεξάρτητα αν μου αρέσουν ή όχι, οι αποφάσεις του. Θα το υποστηρίζω πάντα και με όλη τη δύναμη της ψυχής μου.

-ΑΝ ΓΥΡΝΟΥΣΕ  Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΙΣΩ ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΖΕΣ  ?

Δεν ξέρω. Μάλλον δεν θα άλλαζα τον Μιμίκο. Είναι ένας άνθρωπος που αδικεί τον εαυτό του κάνοντας τον προπονητή στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Έχει εμμονές και κάνει λάθη πολλά, όχι τόσο τεχνικά, όσο πειθαρχικά. Αλλά έχει όλα εκείνα που σε κάνουν να κοιμάσαι ήσυχος. Έτρεχε να καλύψει κενά διοικητικά, δικά μου κενά, κενά ποδοσφαιριστών…Είναι μια ομάδα μόνος του. Όπως επίσης και τους περισσότερους ποδοσφαιριστές, εκτός εξαιρέσεων, ήταν όλοι άριστοι και σε παρουσία και σε ενδιαφέρον και σε συμπεριφορά και σε συνέπεια.

-ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ?

Τίποτε. Να ζητήσω μόνο συγνώμη σε όσους αδίκησα και απογοήτευσα. Καλή επιτυχία στον “san pedro”, μας, όπως μα είπε να γράψουμε την ομάδα του Αγ, Πέτρου.

 

 

 

 

Share This Post

Δείτε περισσότερα...

ΑΡΘΡΑ

Ζητάει προσωπικό το Monato στο Κάθισμα(pics)

Άτομα για να στελεχωθεί το προσωπικό της καλοκαιρινής σεζόν, σε ένα ευχάριστο και ιδανικό περιβάλλον, ζητάει η επιχείρηση του ΜΟΝΑΤΟ στο ΚΑΘΙΣΜΑ. Οι ειδικότητες που